Hodžaj: Tači i Veselji će se vratiti kao pobednici iz Haga

Enver Hodžaj
Izvor: Gazeta Express

Vršilac dužnosti predsednika DPK Enver Hodžaj ocenio je da potvrđivanje optužnice protiv Kadrija Veselija i Hašima Tačija, "kao dva simbola oslobodilačkog rata OVK i slobode i nezavisnosti Kosova", govori o ozbiljnoj situaciji ne samo za Kosovo, "već i za njegove državotvorne težnje", prenosi Kljan Kosova.

"Uveren sam da će iz ovog nepotrebnog i mukotrpnog izazova izaći kao pobednici i čistog obraza, jer ne sumnjam da je rat Oslobodilačke vojske Kosova bio pravedan i čist rat za slobodu protiv okupatora koji je počinio masakre i zločine protiv čovečnosti", rekao je Hodžaj.

Hodžaj je pozvao na razboritost i jedinstvo, rekavši da svi treba da deluju u interesu zaštite "dostignuća nezavisnog Kosova, oslobodilačkog rata i OVK", ne dozvoljavajući vakuum, političku ili institucionalnu krizu.

"Mi, prijatelji i saradnici Kadrija Veselija i Hašima Tačija, koji smo zajedno učestvovali u mnogim vitalnim procesima za slobodu i nezavisnost Kosova, ponosni smo na njih, njihova dostignuća i primerno ponašanje istorijskih lidera. Bili su u vrhu retkih državnika, koji nisu stavljali bilo koji drugi lični, partijski ili politički interes ispred interesa Kosova i njegovog naroda", napomenuo je Hodžaj.

Hodžaj je, nakon što je odlukom rukovodstva Demokratske partije Kosova postavljen za vršioca dužnosti predsednika te stranke, izjavio i da to za njega predstavlja veliku odgovornost i izazov koji se može ispuniti samo ako se ojača solidarnost i jedinstvo unutar DPK.

Članovi rukovodstva Demokratske partije Kosova izabrali su juče, na vanrednom sastanku Hodžaja za vršioca dužnosti predsednika te stranke, nakon što je Kadri Veselji podneo ostavku na mesto predsednika partije, zbog potvrđivanja optužnice od strane Specijalnog suda u Hagu.