Advokat Specijalog suda: Tači i trojica optuženih terete se za 10 ozbiljnih krivičnih dela

Specijalni sud
Izvor: Lajmi

Advokat licenciran od strane Specijalnog suda Tauljant Hodaj objasnio je proceduru sudskog postupka u slučaju suđenja Hašimu Tačiju i trojici uhapšenih zbog ratnih zločina, naglasivši da se oni terete za veoma ozbiljna krivična dela, prenosi Ljajmi.

Hodaj je rekao da će se u roku od sedam dana uhapšeni pojaviti pred pretpretresnim sudijom, kada će biti upoznati sa svojim pravima.

Prema njegovim rečima, sud je dužan da proceni da li postoje razlozi i okolnosti za njihovo držanje u pritvoru.

"Krasnići je uhapšen u svojoj kući, dok su ostali pozvani da se pojave na Specijalnom sudu i tu su uhapšeni. Procedura je takva da bi, nakon što su upoznati sa hapšenjem i optužnicom, u roku od sedam dana trebalo da se pojave pred pretpretresnim sudijom. U roku od sedam dana biće održana prva rasprava, na kojoj će strane biti upoznate sa svojim pravima, kako bi dobile i advokate. Zatim mogu da se izjasne o svojoj krivic", naveo je Hodaj.

Pretpretresni sudija, kako navodi Hodaj, obavezuje Tužilaštvo da preda svu prateću dokumentaciju optužnice.

"Pritvor je određen, odbrana može da se žali zbog uslova hapšenja i pritvora. Oni takođe mogu da se žale i na pritvor pred Apelacionim sudom. Sud je u obavezi da svaka dva meseca proceni da li je opravdano da se zadrže u pritvoru", rekao je Hodaj.

Rekao je da se uhapšeni terete za 10 krivičnih dela, koja su po njemu vrlo teška, ali svakako je sud taj koji odlučuje.

"Video sam optužnicu. Optužnica je malo obimnija. Oni se terete za veliku odgovornost, za razne kampove na čitavom Kosovu, za nepreduzimanje mera, postoji 10 krivičnih dela i to je potvrđeno. Nažalost, optužbe su vrlo ozbiljne. Ali sud je taj koji odlučuje", rekao je Hodaj.