Hodžaj: Vlada Kosova bez strategije u diplomatskom ratu protiv Srbije

Enver Hodžaj
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj poručio da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane države Togo neuspeh spoljne politike Kosova.

Hodžaj je u objavi na Fejsbuku podsetio da je Togo priznao Kosovo 2. jula 2014. godine, nakon njegove posete kao ministar spoljnih poslova 20. januara 2014. godine.

"Kada država na bilateralnom nivou povuče priznanje nezavisnosti i suvereniteta, kao juče Togo, donošenjem političke odluke, prenošenjem pisanog stava kroz verbalnu notu i izdavanjem javnog saopštenja u Beogradu, to je udarac u srce međunarodne zajednice, položaj naše države i skandal neuspele spoljne politike Kosova", naveo je Hodžaj.

Hodžaj dodaje da Srbija svuda vodi žestoku kampanju protiv Kosova, dok niko iz Kurtijeve vlade ne posećuje zemlje koje su priznale nezavisnost, niti održava redovnu diplomatsku komunikaciju sa ovim državama, niti niko ih ne zove na telefon, ne znaju ni gde su na mapi, koje zastave imaju ni kako im se zovu glavni gradovi.

"Oni nemaju ni strategiju ni planove u ovom diplomatskom ratu protiv Srbije, već joj se predaju i potpuno joj se potčine. Dok sam bio ministar inostranih poslova, 115 zemalja je zvanično priznalo Kosovo. Vlada danas mora da razjasni da li su neka priznanja skinuta sa Kosova. To ima veze sa vitalnim interesom Kosova i za ovaj neuspeh odgovornost snose predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova", napisao je Hodžaj.