Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom, Kurti dao Kosovu autogol

Delegacija-Srba-i-Albanaca-na-pregovorima-u-Briselu1.jpg
Izvor: Predsednistvo Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se datum o postizanju dogovora sa Kosovom, koji pominje kosovski premijer Aljbin Kurti, niti spominje zvanično, niti je moguć i da će se pregovori nastaviti, ali da je postizanje nekog dogovora daleko, prenosi Danas.

Kurti je rekao da je u dogovoru Beograda i Prištine pod okriljem EU, kojim je smirena najnovija kriza oko registarskih tablica, predviđeno i to da sporazum o normalzaciji odnosa treba da se postigne negde do proleća 2023. godine.

„On je kao dobio neki datum, tog datuma nema, niti se spominje, niti može da se na takav način priča o svemu tome“, rekao je Dačić za Televiziju Prva navodeći da Kurti pokušava da obrazloži sve što se dešava i zašto je prihvatio dogovor.

Dačić je rekao da je Kurti zaboravo da je visoki predstavnik EU Đuzep Borel rekao da mora da se ispuni ono što je potpisano, da mora da se forimira Zajednica srpskih opština.

Dačić je dodao da je naravno u interesu Srbije da se dodje do rešenja, da se razgovara o svemu tome i da joj nije interes da taj konflikt traje sto godina.

Ministar spoljnih poslova Srbije je izjavio i da predstavnici "Prištine nisu svesni pozicije u kojoj se nalaze i da žive u svom svetu da su i dalje miljenici međunarodne zajednice", ali da se situacija promenila i to, kako je rekao, Kurti je sam sebi i Kosovu dao autogol.

"Ono što je bio predlog koji je odbio u Briselu, bilo je mnogo povoljnije nego što je on prihvatio nekoliko dana posle toga, uz velike međunarodne pritiske", rekao je Dačić.

Kako je kazao, ti pritisci išli su dotle da su čak i SAD bile spremne da otkažu razne posete njihovih funkcionera, programe saradnje i pomoći...

Dačić je naveo da je i EU u jednom momentu skinula sa dnevnog reda viznu liberalizaciju za Kosovo koja je ionako već pomerena za 1. januar 2024. godine, te ocenio da je Kurti počeo da se suočava sa problemima kako će da obrazloži na Kosovu sve to što se dešava.

Rekao je da kada predsednik Aleksandar Vučić kaže da je najnoviji dogovor u Briselu bila taktička pobeda Beograda, to jeste taktička pobeda, ali nije bila deo taktike Srbije da stvara krize pa da iz njih izlazi kao pbodenik, nego je Srbija bila konstruktivna i niko nije mogao da je optuži.

„Prvi put je Kosovo direktno optuženo da je krivo za eskalaciju krize. Ti razgovori će se savakako nastaviti, ali ja mislim da smo daleko od tog nekog datuma koji oni postavljaju, datuma koji je veštačko nametnut, koji su svi dematovali čak i Amerikanci“, rekao je Dačić.

On je ponovio da će se pregovori nastaviti, ali da je daleko od „postojanja neke načelne saglasnosti u kom smeru će se sve ovo odvijati“.

Dačić je rekao da je važno za Srbiju da zna šta hoće.

Podsetio je na dve temeljne vrednosti koje je izneo Vučić, takozvane crvene linije, da Kosovo ne može da bude članica UN, jer se time praktično zaokružuje priča o njihovoj nezavisnosti, a da je drugo pitanje-bezbednost za srpske građane na Kosovu.