Hodžaj: Zabrinjava što nova nemačka vlada u agendi nema međusobno priznanje Srbije i Kosova

Enver Hodžaj.png
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izrazio je zabrinutost jer nova Nemačka Vlada u koalicionom sporazumu ne pominje međusobno priznanje Kosova i Srbije.

"Nemački koalicioni sporazum ne spominje međusobno priznanje, što je ozbiljna briga za Kosovo! Štaviše, ništa se ne govori opravno obavezujućem sporazumu koji bi trebao biti postignut između Kosova i Srbije, a koji je prvobitno bio nemački priedlog na evropskom nivou", naveo je Hodžaj u objavi na Fejsbuku.

On je dodao da je nemačka kancelarka  Angela Merkel 2011. godine "predstavila tri nemačka uslova Borisu Tadiću u Beogradu".

"Bila je to delegacija CDU pod vođstvom Andreasa Šokenhofena, koja je predstavila 12 nemačkih uslova za Srbiju na putu evropske integracije", podsetio je Hodžaj.

Istakao je da je suština nemaških uslova bilo postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, te da je priznanje Kosova bio uslov Srbiji za članstvo u EU.

"To je velika i jedina briga koju imam u pristupu nove vlade u odnosu na dijalog! U spoljnoj politici je najvažnije ono što se ne kaže, od onog što se govori", poručio je Hodžaj.