Hoti: Inflacija 14 odsto, a Vlada Kosova ne preduzima mere

avdulah hoti
Izvor: Reporteri

Bivši premijer Kosova i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti je na sednici Skupštine izjavio da najnoviji podaci pokazuju da je inflacija cena u junu dostigla 14 odsto, prenosi Reporteri.

„To znači smanjenje budžeta i osiromašenje porodica, nastavljajući sa sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda i drugi. To direktno utiče na zapošljavanje i privredu", istakao je Hoti.

On je naveo da Vlada Kosova ne preduzima mere kako bi se građanima olakšao život usled ekonomske krize i predložio ukidanje akciza na naftne derivate i smanjenje PDV-a.

"Zabrinjava nedostatak mere od strane Vlade. U 2019. godini kada je inflacija bila 3,4 odsto, Samoopredeljenjeje najavilo 2019. godinu kao poskupljenja za 3,4 odsto. Sada su cene porasle na 14 odsto i nikakve mere se ne preduzimaju. Pogledajte  druge ekonomije. I pored toga što je ovo neustavno do proglašenja vanrednog stanja, naš predlog da se ukine akciza na naftu i smanji PDV, što bi uticalo na ublažavanje situacije”, rekao je Hoti.

On je dalje rekao da Vlada, dok promoviše budžetske prihode, ne pominje koristi koje imaju od povećanja cena za građane.

„Ministar finansija i Vlada stalno promovišu budžetske prihode i ne poričem da je to i zbog privrednih aktivnosti, ali jasno je da se povećanje budžeta odražava povećanjem cena robe. Dakle povećanje budžeta na teret je građanima i privrede. Paradoks je da smo juče ili prekjuče u zvaničnom mejlu dobili vladin nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma sa Centralnom bankom od 50 miliona evra“, dodao je on.

Hoti je naglasio da se sa jedne strane održava konferencija za povećanje budžeta, a sa druge strane Vlada traži direktan kredit bez podrške.

„Kapitalne investicije su već duže vreme blokirane, zbog nefunkcionisanja odbora, ali i zbog povećanja raznih cena i kao posledica izostanka posla i nerealizacije ugovora. Smatram neopravdanim što se revizija budžeta ne donosi Skupštini, da se sagledaju i prihodi i rashodi u kontekstu najnovijih dešavanja i da se realizuju potrebe opština“, naglasio je on.