Kurti: Vlada nema ni kontrolu ni uticaj na inflaciju

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je da je došlo do povećanja cena mnogih proizvoda, ali je naglasio da se to ne dešava samo na Kosovu, već širom planete, i da njegova vlada pokušava da preduzme sve potrebne mere, prenosi Telegrafi.

"Nije samo Kosovo u ovoj situaciji, cene su globalno porasle, imamo posla sa inflacijom nad kojom Vlada nema ni kontrolu ni uticaj“, rekao je Kurti.

Premijer je istakao da su preduzeli neophodne mere za ostvarivanjem tri cilja, da se spreči pritisak od inflacije, da se pruži podrška onima kojima je to najpotrebnije i da se preduzmu mere protiv trgovaca koji koriste ovu krizu da profitiraju.

"Što se prvog tiče, imali smo energetsku krizu koja je podigla uvozne cene eklektične energije. Do 500 evra po megavat-satu je bila ispisana cena uvoza prošle zime, da ne bismo ovaj teret prebacivali na fakture koje smo subvencionisali sa 100 miliona evra troškove uvoza i nismo imali povećanje za porodicu koja troši manje od 800 kilovata. Ako bi se povećale cene za preduzeća, to bi im služilo samo za povećanje cena usluga ili proizvoda“, rekao je Kurti.

On je dodao da su za 70 odsto povećali i subvencije u poljoprivredi.

"Samo za pšenicu je nivo subvencije utrostručen. Takođe smo podržali poljoprivrednike za veštačko đubrivo i pokriće akcize na naftu. Izdvojili smo još 10 miliona evra za popunu državnih rezervi“, rekao je Kurti.

Kurti je takođe pomenuo podršku onima kojima je najpotrebnija.

"Prošle godine smo izdvojili 35 miliona evra za podršku penzionerima sa po 100 evra i udvostručili smo isplatu socijalne pomoći. Budžetom za 2022. godinu izdvojili smo 80 miliona evra za povećanje osnovnih penzija, a 25 miliona evra za osobe sa invaliditetom, 10 miliona porodica za socijalnu pomoć i za podršku trudnicama i deci sa dodatnih 45 miliona evra", rekao je on.

On je dodao da su podelili prehrambene pakete porodicama i da su izdvojili 100 evra podrške penzionerima, studentima i zaposlenima u privatnom i javnom sektoru.

"Iz trećeg razloga, nažalost, morali smo da se nosimo sa špekulativnim trgovcima, koji u ovakvim vremenima krize pokušavaju da zloupotrebe cene. Sećate se kako je prošle godine došlo do poskupljenja jestivog ulja bez ikakvog osnova. Međutim, zalaganjem inspektorata preduzete su neophodne mere da se situacija vrati u normalu. Ograničilli smo maržu za gorivo pa su se cene sada stabilizovale", rekao je Kurti.

Podsetio je da je imenovana Komisija za zaštitu konkurencije koja ima punu podršku Vlade da se bori protiv štetnog delovanja i špekulacija cenama na račun građana.