Hoti: Isključivo od EU i SAD zavisi da li će biti napravljen pomak u dijalogu

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Profesor političkih nauka Afrim Hoti izjavio je za Kosovo onlajn da isključivo od Evropske unije i SAD zavisi da li će biti napravljen pomak u dijalogu Beograda i Prištine koji se sutra nastavlja u Briselu sastankom na najvišem nivou.

"Ako oni zaista žele da reše problem, možemo da očekujemo neki sporazum. Ako oni gledaju samo kako da kupe vreme dok se rat u Ukrajini ne završi, onda će se problemi samo nastaviti i neće doći do dogovora“, kaže Hoti.

Komentarišući deklaraciju koju su u Skoplju prekjuče usvojili učesnici Samita Brdo-Brioni, Hoti navodi da ona nije realna, posebno zbog odnosa Kosova i Srbije. Istovremeno napominje da su lideri zemalja regiona sa Samita poslali poruku Uniji da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju da budu deo EU.

„Lideri iz regiona time samo hoće da pokažu Evropskoj uniji da je u redu da zemlje Zapadnog Balkana budu deo nje. Mislim da deklaracija nije realna, posebno zbog nemogućnosti rešavanja problema između Srbije i Kosova. Ona služi samo da se protuži trend. Da Beograd i Priština mogu da kažu: da, mi smo uz EU, ali kriva je jedna ili druga strana što je situacija ovakva. To je samo retorički predlog, a nema ničeg konkretnog“, smatra Hoti.

Prema njegovim rečima, bez rešavanja krize koja traje, Kosovo i Srbija ne mogu da se nadaju integracijama. 

„Bez rešavanja problema koje trenutno imamo, ne vidim opcije ni za Kosovo, a ni za Srbiju što se tiče evropskih integracija. Prvo mora da se reši ta situacija, pa tek se onda može da se priča o normalnim odnosima sa EU“, dodaje naš sagovornik. 

On smatra i da EU prema Kosovu i Srbiji vodi dvosmislenu politiku.

„EU vodi politiku ambigviteta. Sa jedne strane razgovara sa Beogradom i govori da je Srbija u redu, a to je najpre zbog pozicije Beograda prema Rusiji. Sa druge strane, sa Kosovom je veći problem. Uvedene su mere i EU nema nikakav cilj u procesu dijaloga. Kaže „da“ pristupanju Kosova i Srbije ako ispune sve uslove Unije, a kako će obe strane to da ispune, to ni EU ne zna“, kaže Hoti.