Hoti: Kosovo izgubilo mnogo novca zbog neprimenjivanja Vašingtonskog sporazuma

Avdulah Hoti
Izvor: Gazeta Express

Poslanik Demoksratskog saveza Kosova Avdulah Hoti ocenio je da je Kosovo izgubilo mnogo novca zbog neprimenjivanja Vašingtonskog sporazuma, računajući i velike investicije koje su tim dokumentom bile predviđene.

Hoti je za Gazetu eskpres rekao da sporazum potpisan u Beloj kući jedan od dva najvažnija sporazuma postignut od proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Oni koji pokušavaju da ignorišu dogovor koji je postignut u Beloj kući, ignorišu sebe... Posle tri godine, možda svi možemo objektivnije da razmišljamo. Verujem da su od proglašenja nezavisnosti potpisana dva važna sporazuma, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazum sa SAD. Ovim sporazumom, dijalog smo pretvorili u kolosek koji vodi ka međusobnom priznavanju. Cilj sporazuma je ulazak u velike infrastrukturne projekte", rekao je Hoti. 

Podsetio je da je tri nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, na Kosovo stigla "najveća američka delegacija koja je ikada posetila ove prostore".

Hoti je kazao da je bilo planirano da se uradi gasni projekat, za koji je istakao da je "greh koji je ostavljen po strani".

"Gasni projekat je bio u planu i  šteta što je ostavljen po strani, a ova vlada je istisnula taj projekat", dodao je on.

Upitan šta je Kosovo imalo od ovog sporazuma, Hoti je odgovorio:

"Uključeni su gasna elektrana, infrastrukturni projekti, deonica autoputa Niš-Merdare, deo autoputa koji povezuje autoput sa Dračem i Skopljem. Projekat za železnicu do Drača koji je zaboravljen".

Istakao je da nisu preduzete nikakve konkretne radnje ni kada je reč o železničkoj liniji do Drača.

Govoreći o pregovorima između Kosova i Srbije, Hoti, koji je i bivši premijer, rekao je da više nema dijaloga, optuživši vladu Aljbina Kurtija da je nanela veliku štetu tom procesu.

Prema njegovim rečima, od razgovora o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije, Kurti je sada u procesu uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom na osnovu ranije postignutih sporazuma.

On je dodao da je Kurti prinuđen da traži načine da se Srpska lista vrati na vlast u severne opštine, dodajući da je "glupost da vlada šalje gradonačelnike sa Specijalnom jedinicom, a sada ih smenjuje".

"Svezali smo sebi ruke u procesu dijaloga. Premijer je započeo dijalog za osnivanje ZSO na osnovu postignutog dogovora, sada je prinuđen da što pre pronađe forme da četiri gradonačelnika Srpske liste vrate u opštine", kaže Hoti.

Kada je reč o sporazumu iz Ohrida, kazao je da na tom mestu postoji simbolika, ali da se "dogovor sa Srbijom postiže u Briselu ili u Beloj kući".