Hoti: Kurti ide slepom ulicom

Avdulah Hoti
Izvor: Facebook

Visoki funkcioner Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti reagovao je na odluku odlazeće kosovske vlade o uspostavljanju mera reciprociteta sa Srbijom, poručivši da premijer u ostavci Aljbin Kurti ide slepom ulicom.

"Slepa ulica Kurtija nema kraja. Naši saveznici su sve vreme od nas tražili da verujemo u njih i njihov plan - bezuslovno ukidanje takse, kako bi primorali Srbiju da zaustavi kampanju protiv Kosova", napisao je Hoti u postu na Fejsuk nalogu.

Prema njegovim rečima, njihovi saveznici su tražili vreme da nateraju Srbiju da ukloni prepreke u slobodnom kretanju građana i robe sa Kosova, a ako se te prepreke ne bi uklonile, kako je ocenio, saveznici bi podržali Kosovo u nametanju mera reciprociteta.

"Kurti se nije odrekao zavereničkog pristupa kojim ne može da donosi razuman sud prema ovim zahtevima, na taj način oštetivši naše partnerstvo sa njima, što je neminovno dovelo do njegove smene", ukazao je Hoti.

Kako je naveo, ovim jednostranim akcijama odlazeće vlade, Kosovo je izgubilo šansu da ukidanje takse prevede u podršku Kosovu i pritisak na Srbiju.

"Nužno je da što pre dobijemo novu vladu izabranu na ustavnim principima, koja je odgovorna procesu izgradnje države i pouzdana za naše saveznike", zaključio je Hoti.