Hoti: Kurtiju dijalog nije u fokusu, zato je dobio pismo od Blinkena

avdulah hoti
Izvor: Reporteri

Prema rečima bivšeg premijera Kosova Avdulaha Hotija, pismo koje je državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, bilo je očekivano, jer aktuelnoj Vladi Kosova dijalog sa Srbijom nije u fokusu, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je u izjavi za "Periskopi" rekao da je dijalog skrenuo iz koloseka, i da je Kurti izgubio fokus u tom pogledu.

"Ovo pismo je bilo očekivano, jer je dijalog iskočio iz koloseka. Izgubljen je fokus na dijalog. U prethodnoj vladi razgovaralo se o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa, dok danas postoji dijalog o tehničkim pitanjima, kojim se, naravno, treba pozabaveiti, ali ne i da postanu svrha dijaloga", rekao je Hoti.

Hoti je istakao potrebu za bliskom koordinacijom sa Sjedinjenim Državama jer, kako kaže, to već neko vreme nedostaje Kosovu.

„Važno je da SAD sada posvećuju punu pažnju ovom procesu. Kosovo treba da bude blisko koordinisano sa Sjedinjenim Državama, što trenutno nedostaje. Pisma su rezultat toga", rekao je Hoti.

Blinken je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju uputio dugačko pismeo u kome ga, između ostalog, poziva da se fokusira na dijalog sa Srbijom i da izbegava akcije koje podižu tenziju.

U pismu premijeru Kurtiju, Blinken ga ohrabruje da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama. Takođe da bi Kosovo trebalo da sprovodi odluke svojih sudova, ako i da treba blisko da sarađuje sa ambasadoromSAD u Prištini Džefrijem Hovenirom.