Hoti: Reakcija vlasti na hapšenje u KEK imaće posledice po Kosovo

Hoti5
Izvor: Kosovo Online

Bivši premijer Kosova i poslanik DSK Avudlah Hoti ocenio je da će reakcija vlasti na jučerašnje hapšenje izvršnog direktora KEK Nagipa Krasnićija imati posledice na put Kosova ka članstvu u Savetu Evrope.

"Siguran sam da će izveštaj EU i drugi važni međunarodni izveštaji istaći ovakvo ponašanje vlasti na Kosovu u vezi sa mogućim korupcijskim aferama sa veoma negativnom notom. Takve reakcije su bez presedana", naveo je Hoti na Fejsbuku. 

Upitao je čemu strah od istrage i zašto se iz Prištine napada Tužilaštvo, a eventualni koruptivni čin se ne kažnjava i ne traži se pravda.

"Nisu li ti mogući koruptivni poslovi povezani sa važnim licima? Ovakvo ponašanje dovodi u pitanje navodnu reformu pravosuđa. Takvim ponašanjem vlast je izgubila kredibilitet za sve reforme koje pokuša da sprovede u pravosuđu. Vlada koja pokušava da opstruira pravdu podriva demokratiju. Svi moramo da pokažemo poštovanje i podršku zvaničnicima pravosuđa za njihovu akciju u zaustavljanju mogućih nezakonitih radnji u KEK", ocenio je Hoti.

Dodao je da je akcija hapšenja pokazala da je pravda na Kosovu "funkcionalna, netaknuta i hrabra".

"Naravno, svi su nevini dok se ne dokaže suprotno. Političko poštovanje pravde pokazuje se podržavanjem i zahtevanjem pravde. Poštovanje se pokazuje i držanjem jezika za zubima", istakao je Hoti.