Hoti: Termin "prisilno nestala lica" biće deo Deklaracije o nestalima

Spomen ploča posvećena nestalima i kidnapovanima
Izvor: Kosovo Online

Šef Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti rekao je da će termin "prisilno nestala lica" biti uključen u Deklaraciju o nestalim osobama koja je deo dogovora u Ohridu, prenosi Koha.

"Izraz 'prisilno nestala lica' uvršten je u Deklaraciju, koja, osim toga, uključuje i dobijanje poverljivih podataka iz Srbije, kao i dostojanstveno postupanje prema prisilno nestalim osobama. Očekujemo da će ova Deklaracija postati obavezjuća za obe strane, uz garanciju EU“, rekao je Hoti.

On je dodao da "Srbija kontinuirano odbija da prihvati dogovor o nestalima više od godinu dana".

"Kao što je i predviđeno u aneksu, ovo pitanje je jedino koje se treba hitno rešiti, u roku od 30 dana bi trebalo da se formira zajednički odbor za praćenje. Razmotrićemo i mogućnost potpisivanja Deklaracije o nestalim licima", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da postoje i drugi zahtevi, koje je, zbog odbijanja Srbije, bilo nemoguće uvrstiti u sporazum.

"Zahtevi Kosova u Ohridu su bili brojni po pitanju nestalih lica, uključujući i rokove, da u roku od 12 meseci dobijemo epilog u slučaju sudbine nestalih, ali smo se, nažalost, susreli sa velikim otporom Srbije po tom pitanju", istakao je Hoti.

Međutim, Aneks za primenu sporazuma ne uključuje termin na kojem Kosovo insistira, već u dokumentu stoji da su "stranke saglasne da po hitnom postupku usvoje Deklaraciju za nestala lica, kako je dogovoreno u dijalogu koji vodi EU"..