Hoti: U Briselu postignut napredak u izradi konačnog sporazuma

hoti
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je na sastanku u Briselu postignut napredak u izradi konačnog sporazuma između Srbije i Kosova, koji bi bio pravnoobavezujući i vodio ka potpunoj normalizaciji odnosa, prenosi Koha.

Hoti je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će i dalje važiti princip da se ništa neće dogovarati sve dok se ne usaglasi konačni sporazum, koji bi trebalo da donese uzajamno priznanje.

“Danas je održan drugi sastanak na visokom nivou sa srpskom stranom na kom se radilo na konačnom, opštem sporazumu, pravno obavezujućem,  za potpunu normalizaciju odnosa, što bi trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja. U Briselu smo samo zbog ovog pitanja, da bismo pokazali svoju konstruktivnost kao vlada, da smo spremni da idemo napred. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je postignut napredak u izradi konačnog sporazuma između dve zemlje za potpunu normalizaciju odnosa”, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, na budućim sastancima nastaviće se sa temama koje bi trebalo rešavati, a koje će biti  deo konačnog sporazuma, uz primenu principa “da se ni oko čega ne slažemo, sve dok se ne dogovorimo o konačnom sporazumu”.

Kada je u pitanju reakcija EU na obećanje Kosova da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, Hoti je rekao da je o tome danas nije bilo reči, iako je EU saopštila da je to u suprotnosti sa njenim stavovima.

"To nije bila tema ovog sastanka. Naša perspektiva je evropska. Nemamo drugog načina, moramo naporno da radimo sa EU. Dogovor postignut u Vašingtonu i priznanje Izraela važan je korak u konsolidaciji državnosti u međunarodnoj areni. Radićemo zajedno. Zajedno sa EU i SAD radimo na jačanju kosovske državnosti”, rekao je Hotin.

On je ukazao da je Kosovo preuzelo obavezu i da će krenuti u tom pravcu.

"Na sastanku sa Lajčakom i Palmerom rečeno mi je da ne postoji uska koordinacija, već puna za proces dijaloga između EU i SAD. U Vašingtonu imamo dogovor o normalizaciji ekonomskog dela sa nekim političkim elementima. Današnji sastanak, i napredak koji je postignut, približava nas konačnom sporazumu o uzajamnom priznavanju“, dodao je on.