Hoti: Velika Britanija koristeći svoj uticaj može da radi na novim priznanjima Kosova

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Profesor političkih nauka Afrim Hoti, povodom izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Kamerona da će ta zemlja pomoći da dođe do novih priznanja Kosova, rekao je da je diplomatska moć Ujedinjenog Kraljevstva velika u državama sa liberalno-demokratskim mentalitetom, što se, kako dodaje, uglavnom odnosi na zemlje "zapadnog sveta".

Hoti je za Kosovo onlajn naveo da je Velika Britanija bila i ostala ključni partner Kosova.

"Velika Britanija je bila i ostaje ključni partner na putu državnosti Kosova. Ona je doprinela procesu priznavanja Republike Kosovo. Njena diplomatska moć je izuzetno velika u državama sa liberalno-demokratskim mentalitetom, a to su uglavnom zemlje zapadnog sveta", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, Velika Britanija u tri pravca može da radi na novim priznanjima nezavisnosti Kosova, a kako dodaje, jedan od njih je i da utiče na Srbiju kako bi došlo do potpune normalizacije odnosa sa Kosovom.

"Prvi se odnosi na zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Drugi je da utiče na zemlje krune širom sveta, gde ta država još ima veliki uticaj. Treći je da odražava svoj uticaj na Srbiju povodom potpune normalizacije, uključujući međusobno priznavanje Kosova i Srbije", dodao je Hoti.