Hoti: Vlada ima dodatnih 210 miliona evra u banci, vladini ekonomisti da odgovore

avdulah hoti
Izvor: Reporteri

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti kritikovao je vladu Aljbina Kurtija što nepotrebno drži 210 miliona evra u banci umesto da ih stavi u opticaj u vreme kada je inflacija visoka. Za ovo, smatra Hoti, vladini ekonomisti moraju da imaju odgovor.

Hoti je napisao na Fejsbuku da je bankovni bilans Vlade 30. juna 2022. dostigao skoro 600 miliona evra, što je blizu sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"To je daleko iznad granice neophodnog bankarskog bilansa koji Vlada mora da ima da bude dovoljno likvidna, a to je oko 4,5 odsto BDP-a ili oko 390 miliona evra. Ovako visok nivo bankarskog bilansa znači da Vlada bez ikakve potrebe drži oko 210 miliona evra, čija sredstva su obezvređena visokom inflacijom. Kada bi ova sredstva kružila u privredi, ona bi se umnožila dva do tri puta, povećavajući tako agregatnu tražnju, a samim tim i prihode, potrošnju i zaposlenost", pojasnio je Hoti.

U situaciji izuzetno visoke inflacije, i sa blizu 600 miliona evra gotovine na računu, Hoti kaže da je neprihvatljivo zašto Vlada ne indeksira penzije, socijalne šeme, plate i subvencije u poljoprivredi prema stopi inflacije.

"Ne ukida čak ni privremeno akcize na derivate da bi se smanjila cena derivata, a samim tim i mnogih drugih proizvoda, na čiju cenu u velikoj meri utiču troškovi transporta. Zašto da Vlada drži 600 miliona evra na svom bankovnom računu?! Očekujem od vladinih ekonomista da to objasne građanima", poručio je on.

Hoti ocenjuje da ova situacija predstavlja neodgovornost i nesposobnost da se vodi država - država sa tržišnom ekonomijom.