Hovenijer: Nisam čuo predlog Prištine za rešavanje problema s dinarima

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da nije čuo predlog Prištine za rešavanje problema s dinarima i da veruje da Vlada Kosova još radi na njemu.

Ambasador SAD u Prištini kazao je da je stav SAD u vezi uredbe CBK o dinaru jasan i da se ne radi o dinaru, već da su zabrinuti da bi način primene te uredbe mogao da utiče na srpsku zajednicu na Kosovu.

"Poštujemo nadležnost CBK, razumemo da ima odgovornost da određuje monetarnu politiku na celoj teritoriji Kosova", kazao je Hovenijer obraćajući se novinarima nakon sastanka sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem.

On je naveo da se zabrinutost SAD ne odnosi na dinar, već na način na koji je implementirana uredba CBK.

"Mi smo zabrinuti da, kao što je moj kolega Gabrijel Eskobar govorio prošle nedelje, da način implementacije može uticati na ranjive grupe, naročito - ali ne isključivo - na srpsku zajednicu na Kosovu", istakao je Hovenijer i dodao da se nada da će sprovođenje uredbe biti promenjeno tako da odgovori na ove zabrinutosti, dodajući da se razgovori o tome nastavljaju.

Kazao je da se nada da će razgovori u Briselu dati rezultate i da će srpska i kosovska strana naći najbolje rešenje.

Prema njegovim rečima, Bisljimi mu nije pokazao predlog Prištine o dinaru.

"Mislim da vlada još uvek radi na tome", poručio je ambasador i dodao da SAD žele da Priština bude konstruktivna.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila koji je rekao da u ovom trenutku Srbija ima bolje odnose sa Natoom nego Kosovo, Hovenijer je objasnio da je glavno u politici SAD da svaka zemlja ima slobodu da odluči kojim alijansama želi da pripada.

"To se odnosi i na narod Ukrajine, mi mislimo da bi narod Ukrajine trebalo da odluči da li želi ne da bude deo Natoa i EU i da ne treba drugi da ih primoravaju da donose te odluke, u ovom slučaju Rusija. Mi radimo sve što možemo da zasutavimo tu brutalnu invaziju na Ukrajinu, ali suština je u tome da države treba same da odluče kojim će bezbednosnim alijansama pristupiti, to je osnova američke politike", kazao je.

Kada se to primeni na region, kako je naveo, SAD su svesne i pozdravljaju to što je Kosovo donelo odluku i ima želju da se pridruži Natou jednog dana.

"Mi ćemo uraditi sve što možemo da podržimo taj cilj. Mi verujemo da bi to doprinelo regionalnoj stabilnosti i bezbednosti. SAD nastavljaju da energično podržavaju narod Kosova, Kosovske bezbednosne snage i tranziciju u Nato teritoritorijalnu odbranu, mi održavamo treninge, vežbe, prodajemo naoružanje i opremu. Kosovo može imati izazove sa nekim drugim članicama Natoa koje ne vide Kosovo kao što ga vide SAD, kao nezavisnu državu. Mi želimo da vidimo da je to promenjeno", navodi.

Kako kaže, SAD očekuju da Kosovo postane član Natoa jednog dana i rade na tome, a važno je da Kosovo pravi korake ka tom članstvu.

Odgovarajući na pitanje o bezbednosnim pretnjama Kosovu, Hovenijer je rekao da može samo da kaže da je SAD uz narod Kosova i da su privržene tome da obezbede sigurnost i bezbednost na Kosovu.

"Kosovo ima benefit, ima ogromnu misiju Natoa ovde koja je jedinstvena u regionu. Nato snage uključuju nekoliko stotina američkih vojnika koji su tu da osiguraju i obezbede sigurno okruženje i ljudi ne treba da budu zabrinuti ni zbog kakvog napada", kazao je Hovenijer.

Dodao je da su SAD ubeđene u to da je Nato spreman da odgovori na bilo kakve izazove.

"Mislim da narod na Kosovu ne bi trebalo da izgubi san razmišljajući o tome jer Nato je ovde i spremni su da ispune ono što je neophodno", kazao je američki ambasador na Kosovu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Gabrijela Eskobara da Kosovo ima još dva uslova koje treba da ispuni da bi postalo član Saveta Evrope, Hovenijer je naglasio da Eskobar nije to rekao, "već da je rekao da je pitanje članstva u Savetu Evrope važno i da su neke evropske zemlje iznele dodate zabinutosti".

"Eskobar nije govorio o poziciji SAD, niti izneo poziciju SAD", kazao je Hovenijer.