Hovenijer o dešavanjima u Banjskoj: Veliki napad na Kosovo

Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je danas, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, da još uvek ima pojedinosti koje su nepoznate u vezi sa incidentom u selu Banjska, i upozorio da se mogu očekivati i "drugi slični incidenti", prenosi Kljan Kosova.

Hovenijer je, između ostalog, rekao da bezbednosne institucije rade na rasvetljavanju okolnosti.

„Ne mogu još da govorim o posledicama, prošlo je 48 sati od napada. Neke stvari znamo, a neke druge ne. Bio je to veliki napad i incident. SAD blisko sarađuju sa Kosovom. Znamo da je to bio napad dobro obučene grupe sa vojnom opremom. Znamo da su neki od napadača ubijeni, a da su neki pobegli. Ali srpske vlasti su rekle da su izgubile snagu i da će to drugi iskoristiti za nove napade. Moramo da sačuvamo energiju, opremu koja je zaplenjena i strategije na kojima radimo. Ovo je obučena i organizovana grupa i iza njih stoji neko ko ih je opremio teškim naoružanjem", rekao je Hovenijer.

On je poručio da je postojala kordinacija Kosovske policije sa Kforom i Euleksom.

„Postojala je snažna koordinacija između Kosovske policije, Kfora i Euleksa. Ovo je bio veliki napad na Kosovo sa tragičnim posledicama. Mi smo uz narod Kosova i radimo na tome da počinioce privedemo pravdi", rekao je Hovenijer.