Hovenijer o izboru tužioca: Brine nas da je narušeno naše i poverenje kosovske javnosti

Džefri Hovenijer
Izvor: Printscreen

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer poslednji je u nizu diplomata koji su se oglasili nakon izbora glavnog tužioca, navevši "da su SAD zabrinute da je način na koji je Tužilački savet Kosova vodio ovaj postupak narušio poverenje kosovske javnosti i naše poverenje u TSK kao javnu instituciju".

Hovenijer je naveo da su “međunarodni predstavnici, uključujući članove ambasade SAD, bili pozvani da prisustvuju raspravi Tužilačkog saveta Kosova 6. aprila radi izbora sledećeg glavnog državnog tužioca.

"Naše prisustvo kao posmatrača ne treba smatrati podrškom procesa ili postupka”, napisao je Hovenijer na Tviteru.

On je rekao da su SAD u nekoliko navrata izrazile očekivanja od procesa izbora sledećeg glavnog državnog tužioca za koje “verujemo da ih dele građani Kosova: da bude pošten, objektivan, transparentan i zasnovan na zaslugama”, rekao je on.

Dodaje da je činjenica da su pripadnici Tužilačkog saveta Kosova zanemarili legitimne žalbe i preporuke panela za razmatranje ne ispunjavaju taj standard.

"SAD nisu imale željenog kandidata niti smo procenjivali kvalifikacije pojedinačnih kandidata. Zabrinuti smo da je način na koji je Tužilački savet Kosova vodio ovaj postupak narušio poverenje kosovske javnosti i naše poverenje u TSK kao javnu instituciju”, napisao je Hovenijer na Tviteru.