Hovenijer: Očekujemo od Kurtijeve vlade da sarađuje sa SAD

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer očekuje da će Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, raditi u partnerstvu sa Vašingtonom, kako bi se na Kosovu ostvario napredak, piše Koha.

Tokom konferencije koju je organizovao Savet ambasadora Kosova povodom 25. godišnjice vojne intervencije Natoa, Hovenijer je ponovio američki stav da je jedini put Kosova ka evroatlantskim integracijama dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, u kojem posreduje Evropska unija.

Hovenijer je rekao da je potreba evropskih i evroatlantskih integracija Kosova očigledna, jer je to sredstvo koje osigurava bezbednost, prosperitet i demokratiju.

Ukazao je i da je neophodno unaprediti trajnu bezbednost i stabilnost u celom regionu.

"Moram da ponovim ono što smo ja, i svi američki zvaninici, već više puta rekli - jedini put Kosova ka evropskih i evroatlantskim strukturama je kroz dijalog (sa Srbijom) kojim posreduje EU. Nema drugog puta. Posebno, uz dobru veru i potpunu primenu svih obaveza koje je Kosovo preuzelo u dijalogu. O tome se ne može pregovarati", naglasio je Hovenijer.


Govoreći o članstvu u Natou, Hovenijer je rekao da članstvo u Alijansi nije samo pitanje toga šta Nato nudi novim članicama, već obrnuto, šta - šta nova članica ima da ponudi Alijansi.

"Put ka proširenju Natoa vodi ka tome da uverite saveznike u ono što donosite u Alijansu. Niko ne ulazi u Nato zbog koristi, već zbog toga što ste napravili potrebne reforme i uspostavili pravu politiku u dve oblasti - vojnoj i političkoj. U vojnoj - da li ste spremni, sposobni, interoperabili sa Natoom, a u političkoj - da li se ponašate kao saveznik, imate li zajedničke vrednosti i mogu li vam verovati kao savezniku", ukazao je američki ambasador.

U tom kontekstu, to su pitanja sa kojima vlade, pa i kosovska, treba da se suoče.


"Uveren sam da možemo da nastavimo da unapređujemo tu viziju i da zajedno obezbedimo dostojanstvo i bezbednost za sve ljude na Kosovu, i u celom regionu", rekao je Hovenijer.