Hovenijer: SAD će nastaviti da podržavaju KBS

Džef Hovenijer
Izvor: Reporteri

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer je, tokom sastanka sa šefom KBS-a Baškimom Jašarijem, izrazio kontinuiranu podršku svoje zemlje Kosovskim bezbednosnim snagama kroz vojne programe i razvojne planove, prenosi Kosovo pres.

On je pohvalio činjenicu da su KBS multietničke i da predstavljaju etnički sastav stanovništva Kosova.

Kada se radi o zajedničkim vežbama, američki ambasador je rekao da će se sinhronizacija i podrška između SAD i Kosova nastaviti i u budućnosti.

Hovenijer je vest o sastanku sa Jašarijem objavio i na Tviteru, gde je naveo da SAD pružaju podršku "razvoju KBS-a kao NATO interoperabilnih, multietničkih i efikasnih snaga teritorijalne odbrane koje regrutuju i zadržavaju različite, multietničke talente, uključujući žene i manjine".

General Jašari je obavestio ambasadora Hovenijera o dugoročnom planu razvoja KBS-a i cilju učešća u međunarodnim mirovnim vežbama i misijama podrške vojsci SAD.

Što se tiče partnerstva SAD i Kosova i Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove, Jašari je rekao da su SAD kao strateški partner od vitalnog značaja i da će raditi na daljem intenziviranju ove saradnje zarad mira, stabilnosti i regionalne bezbednosti i šire.