Hovenijer: Tužilački savet da obezbediti pošten i transparentan proces izbora glavnog tužioca

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer pozvao je Tužilački savet Kosova da obezbedi fer i transparentan proces za izbor sledećeg glavnog tužioca.

"Verujemo da Tužilački savet mora da preduzme neophodne korake i da deluje u skladu sa standardima dobrog upravljanja i da povrati poverenje javnosti i međunarodnih partnera. Ohrabrujem vas da naporno radite kako biste pokazali odgovornost i profesionalizam", rekao je Hovenijer.

Istakao je da je rad tužilaca od vitalnog značaja za budućnost Kosova i da uloga tužilaštva ima značajnu težinu i uticaj na to ko je odgovoran, ko prima nadoknadu po zakonu.

„Moć, uticaj i autoritet koji imate donosi i veliku odgovornost da tražite pravdu na osnovu zakona, a ne na osnovu interesa bilo koje grupe ili određenih vlada“, rekao je Hovenijer.

On je zatražio da tužioci zadrže svoju nezavisnost i da mandat obavljaju sa integritetm.

"Frustrirajuće je, ponekad i uvredljivo, suočiti se sa kritikama za posao koji radite, kada ga dobro radite, ne samo od strane javnosti, već i od lidera drugih grana vlasti koji takođe imaju odgovornost da štite vladavinu prava zakona Kosova i dobrog upravljanja“, rekao je Hovenijer.

On je naveo da je najbolji način da tužioci zadrže svoju nezavisnost striktno poštovanje zakona, propisa i najviših standarda integriteta.

Glavni tužilac Bljerim Isufaj kandidovao se za funkciju glavnog tužioca, za koju ga je izabrao Tužilački savet Kosova.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je 17. oktobra 2023. na konferenciji za medije objavila da je obavestila Tužilački savet da, na osnovu uočenih povreda u procesu, ne može da imenuje Isufaja za glavnog državnog tužioca.

Međutim, Tužilački savet je ponovo poslao ime Bljerima Isufaja na dekret, ali do sada nisu dobili drugi odgovor od Osmani.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, posebno Nemačka, smatrale su iznenađujućim, razočaravajućim i uznemirujućim način na koji je Tužilačko veće odabralo Bljerima Isufaja za glavnog tužioca 6. aprila 2022. godine.

Nezadovoljna stanjem u tužilačkom sistemu, Vlada je izradila nacrt novog zakona za Tužilački savet Kosova, koji je Skupština usvojila juna prošle godine. Ovaj zakon je predviđao promenu sastava Tužalačkog saveta, ali ga je kasnije Ustavni sud proglasio nevažećim.

Ustavni sud je odbacio zakon koji bi, prema oceni Vlade, otvorio put dubokim reformama u pravosudnom sistemu.