Miftaraj: Ministarstvo pravde pokušava da zauzme Tužilački savet

Ehat Miftaraj
Izvor: Gazeta Express

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe (KIP) Ehat Miftaraj rekao je da Ministarstvo pravde pokušava da zauzme Tužilački savet Kosova sa novim nacrtom zakona o tom savetu i ističe da je Tužilaštvo politizovano, a da je tužilački sistem koji zasnovan na korporativnoj osnovi i ima visoko razvijenu kulturu nekažnjivosti, prenosi Koha.

Miftaraj za KTV kaže da Tužilački savet ima samo vladavinu prava, a nema principa, osnova ili misije, o čemu govore i međunarodni izveštaji i dodaje da se ne rukovodi principima odgovornosti koji bi obezbedili nepristrasnost.

"Čvrsto sam verovao da u prvom nacrtu zakona o Tužilačkom savetu Kosova Ministarstvo pravde zaista nije imalo za cilj da zauzme tužilački sistem, da smo dosta radili na tom zakonu i da je cilj bio da unapredimo tužilački sistem. Ali, u trenutku kada Ministarstvo pravde propagira ovaj zakon u Ustavnom sudu i predlaže novi zakon sa 19 članova, onda mi je nemoguće da ga branim i kažem da ne želi da zapleni Tužilaštvo", dodao je Miftaraj.

Kaže i da se stiče uverenje da vlada priprema populističke predloge zakona, koji će potom biti oboreni na Ustavnom sudu.

"Stekli smo uverenje da oni prave zakone sa namerom da budu osporavani pred Ustavnim sudom, uzimajući kao argument da se opozicija na neki način suprotstavlja politici koja koristi građanima. Smatram da nijedan ministar, nijedna partija koja je na vlasti ne treba da odobrava populističke zakone, koji zvuče dobro za narod, ali koji krše osnovna načela Ustava", rekao je Miftaraj.

Uveren je da će mnoge zakone Ustavni sud vratiti, ali očekuje da će Vlada promeniti pristup Ustavnom sudu.