Hovenijer: ZSO hitno pitanje, evropski posrednici imaju snažno poverenje SAD

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer poručio je u intervjuu za RSE da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom među prvim koracima koje Kosovo treba da preduzme u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Ako pažljivije slušate šta je Borelj rekao posle sastanka u Briselu, rekao je da su to dva paralelna puta, a potreba da se krene napred sa kredibilnim procesom izrade statuta ZSO je deo toga", rekao je Hovenijer.

To je, kaže, glavna stvar koja je tražena od Kosova.

"To je najteža, ali glavna stvar koju smo tražili od Kosova, u primeni Ohridskog sporazuma. Ali u isto vreme, radili bismo na ovim političkim stvarima, u sprovođenju obaveza za normalizaciju odnosa", rekao je Hovenijer.

Dodaje da su ti paralelni procesi normalni za spoljnog posmatrača situacije na Kosovu.

"Koliko sam razumeo, Vlada Kosova je imala određene zabrinutosti u vezi sa vremenom pokretanja kredibilnog procesa za pregovore o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom. I, to je bio zahtev SAD i očekivanje SAD od Vlade Kosova, da taj posao krene i počne vrlo brzo. To je hitan element implementacije Ohridskog sporazuma", rekao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju da i Kosovo i Srbija sprovedu sve obaveze i obaveze preuzete Ohridskim sporazumom za normalizaciju odnosa.

"Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa sadašnjim Ustavom Kosova. Smatramo da ZSO treba da bude u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ne verujemo da treba da postoje izvršne vlasti ili ovlašćenja", dodao je Hovenijer.

Američki ambasador dodaje da izgleda da Srbija ima drugačiju viziju, ali to, prema njegovim rečima, "ne znači da Kosovo ne može da unapredi asocijaciju koja se bavi zabrinutošću srpske zajednice na Kosovu".

"Srbija možda traži više, ali, na kraju krajeva, to je ono što su SAD i međunarodna zajednica spremne da vide kao prihvatljivo“, kaže Hovenijer.

On je izrazio nadu da će premijer Kosova Aljbin Kurti raditi sa predstavnicima Evropske unije na ovom "strateškom cilju".

Ako to ne učine, upozorava, biće posledica.

"Veoma smo posvećeni tome da vidimo napredak Kosova, ali ne možemo biti zainteresovaniji od Vlade Kosova“, rekao je Hovenijer.

Dodao je i da evropski posrednici dijaloga uživaju "snažno poverenje SAD".