Hrvatska obnavlja kasarnu u Belom Manastiru: Američki "bredliji" uskoro u blizini granice sa Srbijom

Zastava Hrvatske
Izvor: Evropska komisija

Ministarstvo odbrane Hrvatske je pokrenulo proces obnove kasarne u Belom Manastiru u Baranji, u blizini granice sa Srbijom, gde bi trebalo da budu raspoređena borbena vozila M2A1 ODS "bredli" čiji je prvi kontigent od 22 primerka početkom decembra prošle godine dopremljen iz SAD u riječku luku, navodi Beta.

Portal Balkanska bezbednosna mreža prenosi da će se iz Našica u Beli Manastir premestiti mehanizovani bataljon "Sokolovi" koji sada koristi borbena vozila pešadije M-80A jugoslovenske proizvodnje, a u skoroj budućnosti toj jedinici Hrvatske vojske sledi preoružanje na američka vozila M2A1 ODS "bredli".

Pred članovima Sabora 15. januara potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić rekao je da je projekat povratka vojske u Baranju već pokrenut i da se do kraja 2026. godine planira završetak obnove kasarne u Belom Manastiru, u kojoj će biti smešteno između 650 i 850 pripadnika bataljona "Sokolovi".

Potreba za premeštajem jednog bataljona obrazložena je "bezbednosnim razlozima", odnosno zaštitom granice koja je ugrožena navalom migranata. Sekundarni razlog je demografske prirode jer je iseljavanje iz Baranje veliko i nastojaće se zadržati stanovništvo, a očekuje se i da će prisustvo bataljona popraviti ekonomski položaj Baranje.

Politički motivi ostavljeni su u senci jer je status Baranje osetljiva tema. U vreme rata 1991. godine sa tog prostora jedinice JNA potisnule su hrvatsku oružanu silu na desnu obalu Drave, prirodne južne granice tog regiona.

Baranja je tokom rata bila u sastavu Republike Srpske Krajine, a po političkoj nagodbi Beograda i Zagreba obuhvaćena je procesom mirne reintegracije i hrvatske vlasti vratile su se na levu obalu Drave do 1997. godine.

Na poslednjem predratnom popisu stanovništva 1991. godine grad Beli Manastir imao je 10.146 stanovnika od kojih su 37,15 odsto bili Srbi, 32,15 odsto Hrvati, 12,84 odsto Jugosloveni a 8,52 odsto su činili Mađari.

Po popisu iz 2021. godine u Belom Manastiru ima 7.973 stanovnika – 62,17 odsto Hrvata, 20,13 odsto Srba i 7,99 odsto Mađara.

U vreme JNA u kasarni "Kosta Nađ" bili su smešteni 51. granični bataljon i 38. centar za odgoj i dresuru vojnih pasa. U ratno doba u Baranji je bila krajiška 1. laka divizija, a u kasarni u Belom Manastiru su bile jedinice UNPROFOR, misije Ujedinjenih nacija.

Posle reintegracije Hrvatska nije formirala garnizon i kasarna u Belom Manastiru predata je civilnim vlastima. Sada se priprema uređenje infrastukture i postepeni ulazak vojske, prvo do kraja 2025. dela komande i jedne mehanizovane čete i do kraja 2026. čitavog bataljona koji će u hodu da pređe na vozila "bredli".

Brigada Hrvatske vojske razmeštena u Slavoniji ima dva mehanizovana bataljona, po jedan u Našicama i Varaždinu i jedan tenkovski bataljon u Đakovu, artiljerijsko-raketni divizion u Bjelovaru, divizion protivvazdušne odbrane i inžinjerijski bataljon u Vinkovcima.