Otkazan sastanak ministara odbrane Hrvatske i Crna Gore zbog spora oko broda Jadran

Crna Gora - primorje
Izvor: Ekonomia Online

Crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović nije se sastao juče u Tivtu sa hrvatskim kolegom Ivanom Anušićem iako je sastanak bio zakazan zbog, kako su saopštili iz Ministarstva odbrane Hrvatske, izjava Krapovića o ploči u Morinju i o brodu Jadran, pišu crnogorski mediji.

Krapović je u izjavi dostavljenoj Vijestima kazao da Crna Gora ostaje otvorena za konstruktivan dijalog sa svim svojim susedima, posebno sa Hrvatskom, a ministru odbrane još jednom je poželeo srdačnu dobrodošlicu poručujući da je stav Crne Gore da je brod Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore i da se neće promeniti.

"Poštovanje prema stavu kolege Anušića, ministra odbrane Republike Hrvatske, je odraz naše posvećenosti dijalogu i razumevanju među svim državama u regionu. Međutim stav Crne Gore je da je Jadran potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore i on se neće promeniti. Kao ministar odbrane, moja odgovornost je da čuvam ovaj simbol našeg ponosa i istorijskog nasleđa, koji nadilazi granice materijalnog vlasništva. Dijalog i razmena mišljenja sa našim susedima su od esencijalnog značaja, te u tom duhu pristupamo svim međunarodnim pitanjima, uključujući i pitanje školskog broda ''Jadran'", naveo je Krapović.

Istakao je da je između dijaloga i pregovora "velika razlika", a da on nije neko "kome ta razlika može promaći".

"Naprotiv, kao ministar odbrane, prihvatio sam razgovor na te teme, ali ne i pregovore jer prihvatanje pregovora znači prihvatanje mogućnosti da 'Jadran' ne bude crnogorski, a ja to otvoreno kažem neću prihvatiti. To je stvar principa i nacionalnog ponosa. Želim i naglasiti da sam svestan složenosti odnosa unutar našeg regiona, kao i osetljivosti pitanja koja se tiču nacionalnog ponosa i nasljeđa. 'Jadran' je više od broda - on je živi podsetnik na našu istoriju i tradiciju, simbol naše povezanosti s morem i naše nezavisnosti", naveo je.

Krapović je istakao da kao takav, brod Jadran "zaslužuje da bude čuvan i poštovan, ne samo od strane Crne Gore, već i od njenih suseda".

"U duhu izgradnje trajnog mira, saradnje i dobrosusedstva, Crna Gora se zalaže za stvaranje atmosfere u kojoj se poštuju i cene nacionalni simboli svih država. Naša posvećenost ovom principu nije samo stvar političke volje, već i odraz dubokog uverenja u važnost očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa za buduće generacije. Na kraju, vjerujem da je otkazivanje sastanka bilo usmereno ka domaćoj hrvatskoj javnosti, posebno imajući u vidu da je u Hrvatskoj izborna godina. Međutim, želim jasno istaći da politički i unutrašnji manevri, koji se odvijaju na račun Crne Gore i njenog Ministarstva odbrane, posebno kada je reč o 'Jadranu', neće biti politički tolerisani", zaključio je Krapović.

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić u izjavi za RTCG kazao je da su stavovi crnogorskog ministra odbrane Dragana Krapovića o brodu Jadran i ploči u Morinju za Hrvatsku apsolutno neprihvatljivi.

Anušić je ukazao da su upravo to trebalo da budu teme njihovog prvog sastanka.

"On (Krapović) je u tim izjavama jasno dao do znanja da su njegovi stavovi potpuno na suprotnom polu od onoga što ja kao ministar i kao potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar obrane, donosim kao stavove koje mi imamo na taj razgovor. I onda više nije bilo smisleno taj razgovor i taj sastanak održati, jer mislim da ne bismo ništa na tom sastanku rešili. Ti stavovi koji su izrečeni nisu nama neprihvatljivi, nego su nama apsolutno neprihvatljivi i sa tih pozicija ne bismo verovatno ništa mogli zaključiti što bi bilo korisno niti za Crnu Goru, niti za Hrvatsku”, poručio je Anušić.

Kazao je da je juče bio u Crnoj Gori na obeležavanju Dana Hrvata, ali da do razgovora sa predstavnicima Vlade Crne Gore mora doći.

“Mora se početi pregovarati, tu nema nikakve dileme, ja sam i bio spreman pregovarati, ali ako ćemo govoriti o tome da brod Jadran nije hrvatsko vlasništvo, to je neistina, to je potpuna neistina. Ako ćemo govoriti o tome da se ploča u Morinju treba promeniti, ja se s tim ne mogu složiti nikako, niti će se vlada Republike Hrvatske sa tim složiti. To su početne stavke, postavke o kojima mi ne možemo razgovarati na način da o tome pregovaramo", kazao je Anušić.

Krapović je u četvrtak, na Televiziji Vijesti, rekao da shodno potpisanim sporazumima nakon disolucije Jugoslavije, Hrvatska nema pravo da traži školski brod "Jadran" i da nisu spremni da pregovaraju o vlasništvu.

On je, govoreći o ploči u bivšem vojnom logoru Morinj, kazao da je ploča postavljena na pogrešan način i da natpis ne odgovara činjenicama i da ta ploča treba da bude zamenjena drugom sa adekvatnim tekstom.