IFIMES: Sprečavanje Srba da glasaju na Kosovu može dovesti do njihovog povlačenja iz institucija

Klokot - Lokalni izbori - Glasanje
Izvor: Kosovo Online

Eventualno sprečavanje kosovskih Srba da učestvuju na izborima može dovesti do povlačenja političkih predstavnika Srba iz kosovskih institucija ili dovesti do bojkota Srba narednih kosovskih izbora, navedeno je u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

"Na Kosovu, koga Srbija prema važećem ustavu još uvek smatra svojom Autonomnom pokrajinom, parlamentarni izbori trebalo bi da se održe uz pomoć međunarodne zajednice kao i do sada u sredinama u kojima živi srpska zajednica. Ne treba zaboraviti da su Srbi ušli u kosovske institucije uz uslov da im se na Kosovu omogući glasanje na svim izborima u Srbiji", ukazuje se u analizi „Izbori u Srbiji 2022: Pokušaj ponovnog svojevrsnog 'ubijanja Srbije'?

Ovaj Institut podseća da će se u Srbiji 3. aprila 2022. održati redovni predsednički, vanredni parlamentarni i redovni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 12 lokalnih uprava, kao i da se na parlamentarnim izborima, prema proporcionalnom sistemu, za Narodnu Skupštinu Srbije bira 250 poslanika. Pravo glasa, dodaju, ima oko 6,6 miliona registrovanih birača.

"Republika Srbija, prema važećem izbornom Zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova. Političke stranke nacionalnih manjina u raspodeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od 3 odsto, za njih važi „prirodni prag", koji se dobije kada se broj važećih glasova podeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mesto, što u zavisnosti od izlaznosti na izbore, predstavlja između 12.000 i 16.000 glasova", kaže se u ovoj analizi.