Imeri: Pitanje dinara ne bi trebalo da bude deo razgovora u Briselu

Visar Imeri
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar Visar Imeri kaže da Vlada Kosova treba da donese odluku i izbegne zahtev EU da odluka Centralne banke Kosova u vezi sa zabranom platnog prometa u dinarima postane deo razgovora u Briselu, prenosi Dukađini.

Imeri reakciju međunarodne zajednice sa zahtevom za odlaganje primene odluke Centralne banke Kosova smatra neobičnom.

"Reakcija SAD na Kosovo nije obična reakcija. SAD počinju da čitaju ovu vladu koju nije briga za ovo pitanje. Imamo situaciju u kojoj Vlada Kosova mora da donese odluku. Ova odluka mora biti ili saglasna sa tim rokovima o tome kako će se ovo sprovesti ili implementirati odluku sa rizikom da ona ne uspe u implementaciji. Najbolje za Kosovo bi bilo da se dogovori sa međunarodnim predstavnicima za delimičnu implementaciju umesto da ne uspe u primeni jer jedna stvar koju treba da izbegnemo je ovaj zahtev EU koji insistira da se o ovom pitanju razgovara u Briselu", naveo je Imeri.

Prema njegovim rečima, zahtev SAD je redosled sprovođenja odluke kako bi se dalo dovoljno vremena da se pripreme za konverziju prilično velikog platnog sistema u okviru nove uredbe.

Navodi da su prema rečima američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera, svi akreditovani ambasadori u Prištini tražili odlaganje.

Dodaje i da je Hovenijer istakao kvalitet odnosa Kosova i SAD i to da ako Kosovo ne sarađuje sa njima, onda SAD neće uraditi onoliko koliko su planirale.