Imeri: Sve zemlje koje su priznale nezavisnost Кosova da podrže odluku o reciprocitetu

Visar Imeri
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Instituta za socijalnu politiku "Musine Кokaljari" Visar Imeri kaže da nije trebalo da Kosovo i Srbija dobiju "isti ukor povodom situacije na severu Kosova nastale zbog nedavnog uvođenja reciprociteta za registarske tablice", prenosi Ekonomija onlajn. 

“Ne radi se o primedbi o primeni reciprociteta, već o načinu primene. Mislim da je tu bila međunarodna zabrinutost zbog mogućnosti eskalacije situacije. Mislim da nije fer koristiti isti ukor i za Кosovo i za Srbiju, jer ipak Кosovo šalje svoju policiju na svojoj teritoriji koju priznaju ove zemlje, dok Srbija preti vojskom”, rekao je Imeri.

Navodi da EU i SAD pozivaju na oprezniji pristup, a da način na koji Kosovo proširuje svoj suverenitet mora biti koordiniran s njima kako bi se sprečila moguća eskalacija situacije. 

“Mislim da je to pristup koji su zapadne zemlje imale i koje su uvek imale. Niko ne osuđuje Кosovo zbog primene recipročnih mera”, rekao je Imeri.

Direktor ISPE koledža Avni Mazreku kaže da bi sve zemlje koje su priznale nezavisnost Кosova trebalo da podrže odluku o reciprocitetu. 

On navodi da situacija na severu nije ništa novo i da je taj deo bio krhak od 12. juna 1999. godine. 

“Кosovo ulaže napore da pokaže da je njegova teritorija nedeljiva, da je njen teritorijalni integritet nepovrediv. Zemlje Kvinte su bile kritične prema postupcima Vlade Кosova s obzirom na trenutnu situaciju na Zapadnom Balkanu. U svakom slučaju, postupke države Кosovo treba posmatrati kao postupke suverene države”, rekao je Mazreku.
 
Naglasio je da svaka država koja je priznala nezavisnost Кosova mora biti u ovoj liniji jer se, kaže, ne može suprotstaviti akciji suverene države da vrši državnu vlast na svojoj teritoriji. 

 

Ja
02. Oktobar 2021.
Nijedna zemlja to da ne uradi to zlo sila se trebaju spreciti i nesmese sile provokacije vise dozvoliti!!!
Miodrag iz Peći
02. Oktobar 2021.
Pripremaju teren za još neke jednostrane odluke i sve u predizborne akcije na lokalu jer znaju da će Samopredeljenje koje već sada za šest opština nije siguran da će proći u prvom krugu, uz 15-tak koje će sigurno osvojiti sada opozicione partije i uz deset srpskih opština doći u situaciju da se raspišu vanredni izbori u aprilu istovremeno sa srpskim. Na taj način će i Srbija i Kosovo * imati stabilnu većinu na čelu sa državotvornim strankama a ne političkim avanturistima kakvi su Kurti i Đilas.
Dali
02. Oktobar 2021.
Ajde sjasi vise.. .ni jednu odluku o reciprocitetu ne treba prihvatiti na severu....isto ste i vi radili...decenijama niste, glasali, placali poreze i komunalije...nista....e sada ce Srbi tako u vasoj nazovi drzavi....