Inspekcijske službe sledeće nedelje u Predsedništvu Kosova zbog "nestale" dokumentacije

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Nakon što je kosovska predsednica Vjosa Osmani iyjavila da je primetila da Vladi nedostaju dokumenta koja treba arhivirati, inspekcijska služba Državne arhivske agencije će sledeće nedelje posetiti Predsedništvo ybog provere dokumentacije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osmani, koja je na dužnost predsednika stupila u aprilu 2021. godine, nije navela detalje o kojim dokumentima je reč, ali je rekla da oni pripadaju različitim oblastima, od oblasti bezbednosti do spoljne politike i pripadaju različitim periodima i mandatima predsednika od 2008. godinedo danas.

"Postoji mnogo dokumenata koja nedostaju i ne mogu nikoga da krivim što je rekao da je ova ili ona osoba ponela dokumente sa sobom", rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, veliki deo dokumentacije koja je ostala u Predsedništvu na kraju mandata Fatmira Sejdijua tamo nije pronađena.

U službenom glasniku Kosova objavljuju se ukazi predsednika od 2009. godine, ali nije jasno da li su na sajtu objavljeni svi ukazi ili odluke koje predsednici doneli.

Uprkos insistiranju RSE, Kancelarija predsednika Kosova nije dala detalje o tome koja konkretno dokumenta nedostaju u toj instituciji.

"Ne možemo da iznosimo detalje, ali je dobro sačuvati kontinuitet institucionalnog pamćenja. Od datuma kada je predsednica Osmani stupila na dužnost, mi arhiviramo sva dokumenta, papire, odluke. Svaki zvanični dokument je arhiviran", rekli su iz Kabineta.