Haradinaj: Nismo objavili dokumenta koja su procurela iz Specijalnog tužilaštva

Nasim Haradinaj
Izvor: Telegrafi.com

Bivši zamenik predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj negirao je danas da je objavljivao, distribuirao i umnožavao dokumenta Specijalnog tužilaštva, koja su stigla u kancelariju te organizacije, prenosi Telegrafi. 

Haradinaj je rekao da je jedina akcija koju su preduzeli rukovodioci veterana OVK saopštavanje informacije da je nepoznata osoba ostavila pakete dokumenata u prostorijama te organizacije. On je ponovio da su to uradili zarad transparentnosti, kao i da se zbog toga ne kaje

Prema njegovim rečima, sva dokumenta koje je video poznata su javnosti, a naglasio je i da se već pet godina javno pominju imena koja su se nalazila u dokumentima koja su im dostavljena.

On je rekao da im nije poznato da li su dokumenta autentična ili poverljiva i ponovio da ni danas nemaju nikakvu potvrdu da ta dokumenta pripadaju Specijalnom tužilaštvu, kao i da "tajne ne izlaze i ne dolaze u našu kancelariju" i da nije razumeo da je to tajna.

Tokom svedočenja pred Specijalizovanim većima u Hagu, Haradinaj je rekao da je to možda "montiralo" samo Specijalno tužilaštvo. 

Haradinaj je odgovarao na pitanja Specijalnog tužilaštva, a tužilac je pokazao izvode video-konferencija ili intervjua koje je Haradinaj ranije davao kosovskim medijima u vezi sa dokumentima koji su stigli u udruženje.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine. Curenje nekih dokumenata Specijalnog tužilaštva, koje je nepoznato lice poslalo u kancelarije ORV-OVK, i njihovo objavljivanje razlog je što se sudi Gucatiju i Haradinaju.

Oni se terete za krivična dela protiv sprovođenja pravde, za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu tajnosti postupka.