IPSOS: Više od polovine građana smatra da Srbija ide pravim putem, Vučiću se najviše veruje

Ipsos
Izvor: wikimapia.org

Više od polovine građana smatra da Srbija ide pravim putem, većina pozitivno ocenjuje dosadašnje napore države u borbi protiv epidemije koronavirusa, a kada je reč o političarima ubedljivo najviše poverenja građani imaju u predsednika Aleksandra Vučića, pokazalo je najnovije istraživanje IPSOS, prenosi Tanjug.

Komentarišući rezultate tog istraživanja, sprovedenog pred kraj ove godine, direktor IPSOS Marko Uljarević kaže da je SNS najjača partija sa više od 60 odsto podrške.

Kada je reč o rejtingu stranaka, od 3,5 milona građana 60,5 odsto bi poverenje dalo SNS, SPS 8,7 odsto, zatim Dosta je bilo 3,7 odsto, Spas Aleksandra Šapića sa 3,6 odsto, a pored njih, u zoni prelaska cenzusa su i SRS, DSS i POKS.

Da Srbija ide pravim putem veruje čak 56 odsto građana Srbije, 30 odsto anketiranih veruje da Srbija ide pogrešnim putem, dok je 14 odsto onih koji ne mogu da se odluče da li je Srbija na pravom ili pogrešnom putu.

Uljarević kaže da je korona promenila sve, pa tako i probleme koji muče građane.

Kao primer je naveo da je u februaru 2008. kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost, to bio najveći problem za najveći broj građana.

Od kraja 2016. do februara 2020. registrovan je, kaže, pad percepcije nezaposlenosti, usled velikog broja direktnih stranih investicija i otvaranja novih radnih mesta, i jednim delom promene prioriteta - jer je u tom periodu Kosovo postajalo sve važniji problem.

"Međutim, od marta ove godine koronavirus je ubedljivo na prvom mestu", kaže Uljarević i napominje da anketiranima nisu predloženi problemi, već su ih sami navodili spontano.

"Sada, na kraju 2020, svaki četvrti građanin Srbije (26 odsto) spontano navodi virus korona kao problem koji ga najviše muči. Tek svaki deseti (devet odsto) navodi nezaposlenost, šest odsto navodi Kosovo, isto toliko nizak standard (male plate), kao i ekonomiju, dok pet odsto navodi zdravstvo, koliko navodi i korupciju", naveo je Uljarević.

Anketa je pokazala, kaže Uljarević, da građani Srbije, uprkos svim kampanjama usmerenim protiv kriznog štaba, vlade i predsednika Vučića, izrazito pozitivno ocenjuju dosadašnje napore u borbi protiv ove epidemije.

"Najveći deo građana učinak države u borbi protiv korone ocenjuje ocenom 5 - njih 31 odsto, ocenom 4 - 22 odsto.

A kada je reč o političarima, kaže Uljarević, anketirani građani su prema indikatoru poverenja sa 40,2 odsto spontano naveli Vučića.

Prvi sledeći, daleko ispod, je Ivica Dačić sa 3,6 odsto, a zatim sledi Ana Brnabić sa 1,7 odsto, dok svi ostali u zbiru imaju 8,7 odsto.

Svaki treći građanin Srbije ili 29,7 odsto ne veruje nikome, dok 11,2 odsto ne zna ili odbija da navede ličnost kojoj najviše veruje.

U apsolutnim brojevima to znači, precizirao je da nešto malo manje od 2,1 milion građana Srbije navodi Aleksandra Vučića kao političara kojem najviše veruje.

U Dačića najviše poverenja ima 190.000, građana, a u Dragana Đilasa, na primer, nešto malo preko 30.000.

Ja
31. Decembar 2020.
Ja verujem vucica i sav njegov tim !!!!!!