Isa Mustafa: Sada reč imaju heroji nasilja, Ustavni sud presudio da je ZSO obaveza koja se mora primeniti

Kurti - Mustafa
Izvor: Reporteri

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa je povodom izjave ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filipa Kosneta "da sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština treba da se sprovede", podsetio da je ZSO obaveza koja proističe iz prvog sporazuma iz 2013. godine, a koji je u to vreme ratifikovan glasovima dve trećine poslanika u Skupštini Kosova.  

U izjavi za Reporteri Mustafa je dodao da je i Ustavni sud presudom zaključio da se sporazum iz 2013. godine mora primeniti.

Između ostalog, Mustafa je naglasio da bi Kurtijeva vlada trebalo da poništi Zakon o ratifikaciji prvog sporazuma, koji prema njemu predviđa uspostavljanje ZSO, te da je tada Pokret Samoopredeljenje bio u opoziciji, a sada je na vlasti, ili da ga sprovede.

Bivši predsednik Demokratskog saveza Kosova je ironično rekao da sada "reč imaju heroji nasilja", aludirajući na stranku Aljbina Kurtija Pokret Samooprdeljenje koji je proteklih godina protetvovao protiv formiranja ZSO.

Američki ambasador na Kosovu Kosnet je razgovoru za Radio Kontakt Plus, da Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština i da istorija nije započela danom kada je formirana vlada Aljbina Kurtija.

grk
16. Jun 2021.
Zivela ZSO
Ziveo Kosnet bravo za Mustafu.Samo napred.