Šaša: Konačni sporazum će sadržati ZSO i autonomiju za Srbe i srpske crkve

Demuš Šaša
Izvor: Prt. Scr.

Izvršni direktor Instituta za evropsku politiku Kosova Demuš Šaša kaže da će konačni sporazum sa Srbijom obuhvatiti pitanja o kojima se do sada razgovaralo tokom procesa dijaloga, kao što su Zajednica srpskih opština i autonomija za Srbe i srpske crkve na Kosovu, prenosi Koha.

"Konačni sporazum neće imati elemente SEFTA, niti one koji su danas pomenuti, bilo da je to nacionalni savet i druge tačke, već teme o kojima se do sada razgovaralo u dijalogu, a to će biti pitanje Zajednice srpskih opština, pitanje eksteritorijalnosti srpskih crkava i neka vrsta autonomije za Srbe na Kosovu", rekao je Šaša u emisiji "Desk" na KTV..

On je dodao da će to biti postignuto u zamenu za priznanje nezavisnosti ili otvaranje puta ka članstvu u NATO.

"U zamenu za priznanje, ili možda ne priznanje od strane Srbije, već otvaranje puta ka članstvu u NATO, što bi garantovale SAD i EU, dok bi Srbija garantovalada neće da ometa članstvo Kosova u NATO i EU i priznavanje od strane pet zemalja EU, koje nisu još priznale Kosovo, kao i liberalizaciju viznog režima itd", rekao je Šaša.

Prema njegovim rečima, garancije za to bi mogli da daju SAD, Nemačka i Francuska.

"Garantovaće oni koji su garantovali Prespanski sporazum, naime SAD, Nemačka i Francuska. Oni mogu da garantuju takav sporazum", zaključio je Šaša.

Miodrag iz Peći
15. Jun 2021.
Najzad neki konstruktivni i smisleni zaključak jer sve vodi ovim tačkama koje pominje Šaša. Ipak članstvo u NATO je teško izvodljivo pa i formiranje kosovske vojske ali bi bezbednost bila garantovana od strane NATO, Srbije i Albanije. Kosovo nema svoj jezik pa bi teško bilo sprovesti jedinstvo komandovanja ali i Specijalni Sud za Ratne Zločine OVK u Hagu će pripomoći da se ne baštini zločinačka i teroristička vojska. Kosovo treba demilitarizovati u potpunosti a sigurnost prepustiti policiji. Što se tiče eksterotijalnosti Severnog Kosova i Metohije i SPC i njenih metoha će biti sprovedeno po modelu Vatikana a severno od reke Ibar po Tirolskom modelu. ZSO za preostalih šest srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima će biti uređena ne kao Republika Srpska već Kosovu bliže - SAP Kosovo i Metohija. Znači Srbi će participirsti i prema centralnoj vlasti u Prištini i prema Beogradu. Kosovo će imati federalnu policiju i srpsku u ZSO i albansku u ostatku Kosova. I u jednom i drugom slučaju federalna policija će imati nadležnost na celom Kosovu a srpska neće moći u albanske krajeve i obratno. I Srbi i Albanci sa Kosova će imati dvojno državljanstvo tako da mogu da koriste benefite što se tiče situacije da Srbija uđe u EU pre Kosova.