Išinger: Lavrov me impresionirao kada smo u UN rešavali sukob na Kosovu, sada me razočarao

Volfgang Išinger
Izvor: Prt. Scr,

Nemački diplomata Volfgang Išinger izjavio je da je svojevremeno bio impresioniran ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, kad su zajedno, kako je rekao, rešavali u Ujedinjenim nacijama sukobe na Kosovu i u BiH, ali je dodao da je sada razočaran njime, prenosi Radio slobodna Evropa.

Išinger je u intervjuu za Radio slobodna Evropa govorio o nemačkim pogrešnim procenama predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i njegove politike prethodnih godina, a dotakaao se i Lavrova.

"Moram da kažem, potpuno sam frustriran i razočaran. Zato što... Sergeja Lavrova poznajem od početka ili sredine 1990-ih, 30 godina. Prvi put sam ga sreo kada je bio ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. I tada me je veoma impresionirao, kada smo morali da rešavamo ratove u Bosni i na Kosovu. Impresionirao je činjenicom da je bio jedini stalni predstavnik značajne zemlje koji je napamet znao poslovnik Saveta bezbednosti UN; nije morao čak ni da ga pogleda. Bio je zaista dobar u tome. Veoma pametan, visoko kvalifikovan, veoma brz, veoma poštovan među svojim kolegama", rekao je Išinger.

Dodao je da je sada ipak veoma razočaran ponašanjem Lavrova u svetlu rata u Ukrajini.

"Ne mogu da verujem da Sergej Lavrov nije, naravno, potpuno svestan. Toliko je pametan i tako inteligentan i toliko iskusan da zna da je većina stvari koje je rekao, koje je morao da kaže poslednjih godina, ne samo poslednjih godinu dana, već i ranije, očigledna laž. Kako je to moguće? Dakle, duboko, duboko, duboko sam razočaran i frustriran", rekao je Išinger.