Išinger: Srbija se ne pita ni za kakvu buduću odluku između Kosova i NATO-a

Volfgang Išinger
Izvor: Reporteri

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Išinger poručio je da će NATO nastaviti da sledi utvrđeni put ka članstvu Kosova u Alijansi i da neće zahtevati saglasnost Srbije za buduće procese u vezi sa Kosovom.

Išinger je to napisao na Tviteru, kao odgovor bivšem ministru spoljnih poslova Kosova Petritu Seljimiju koji je prethodno izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće priznati nezavisno Kosovo i da se protivi članstvu Prištine u NATO, nazvao kršenjem dogovora.

„Pa, smatrao bih da je ovo kršenje dogovora. Naša vlada mora osigurati da Kosovo ima jasan i nesporan put ka članstvu u NATO kao rezultat ovog sporazuma o normalizaciji. Isto važi i za naše saveznike“, napisao je Seljimi na Tviteru.

Išinger je na to odgovorio:

„Nije mi poznato da bi saglasnost Srbije mogla biti potrebna za bilo koji budući proces ili odluku između Kosova i NATO-a“.

Išinger je zatražio i mišljenje o tom pitanju i od drugog bivšeg šefa diplomatije Kosova Envera Hodžaja, koji je naveo da je važno da SAD i EU nude jasnu perspektivu za članstvo Kosova u NATO.

„Važno je da EU/SAD osiguraju da Kosovo ima jasnu perspektivu članstva u NATO-u. Partnerstvo za mir je ’isteklo’ nakon trenutnog rata između Rusije i Ukrajine. Kosovu je potreban akcioni plan za članstvo i priznanje od strane pet zemalja EU. Ovo će normalizovati Kosovo u Evropi, i Evropu na Balkanu“, napisao je Hodžaj.