Izveštaj Fridom Hausa: Vlada Aljbina Kurtija suočila se sa korupcijskim skandalom

izveštaj Fridom haus o stanju demokratije
Izvor: Reporteri

U godišnjem izveštaju Fridom Hausa za 2023. godinu napominje se da se Vlada Aljbina Kurtija tokom 2023. godine suočila sa korupcijskim skandalom u vezi državnih rezervi koje su još pod istragom, prenosi Ekonomija onlajn.

Fridom haus je objavio godišnji izveštaj u kojem je Kosovu pripalo 38 poena od ukupno 100, što znači da se smatra prelaznim ili hibridnim režimom.

U izveštaju se spominju i neke od koruptivnih afera, od kojih je jedna afera sa državnim rezervama, u kojoj je umešana ministarka industrije Rozeta Hajdari.

"Sama Kurtijeva vlada se 2023. suočila sa korupcijskim skandalom koji je uključivao neobračunate državne rezerve, koje su još pod istragom", piše u izveštaju Fridom Hausa o državnim rezervama.

I u godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima kao jedan od problema naglašena je sistemska korupcija u Vladi Kosova, a Demokratska partija Kosova ocenila je da taj izveštaj razotkriva krajnju nesposobnost i neuspeh Kurtijeve vlade u svim oblastima.

Poslanica DPK Bljerta Deljiu-Kodra je na konferenciji za novinare rekla da nalazi tog izveštaja dokazuju da Kosovo već četiri godine vodi korumpirana, nekompetentna, nepotistička i uvredljiva Vlada koja ugrožava slobodu izražavanja medija.

"Izveštaj američkog Stejt departmenta o Kosovu, koji je i ovoga puta, kao i prošle godine, izuzetno sumoran, pokazuje više od naše realnosti na Kosovu. Ovaj izveštaj, koji je očigledno verodostojan i dobro analiziran, razotkriva ekstremni neuspeh ove Vlade u svim oblastima, najvažnijim u rukovodstvu države", dodala je.

Izrazila je zabrinutost zbog tog izveštaja o ozbiljnoj korupciji u vladi, u koju je uključeno pet ministara i dva zamenika ministra koji su pod istragom za krivična dela u vezi sa korupcijom.

"Imamo i dve odluke Osnovnog suda u Prištini, kojima su ministarka Rozeta Hajdari i zamenica ministra unutrašnjih poslova Liza Gaši proglašene krivim za neprijavljivanje imovine. Ekskluzivni slučajevi ove Vlade i njenih eksponenata tokom ovog mandata, koji se odnose na masovnu korupciju u vlasti, su brojni. Poslovi ambasadora Martina Berišaja, Nagipa Krasnićija iz KEK-a, Faruka Mujke, Ridvana Muharema i ministarke Hajdari u vezi sa državnim rezervama, ugovorima iz jednog izvora koji premašuju 200 miliona evra, sve do najnovijih medijskih izveštaja o opraštanju milionskih dugova kompanijama od strane ministra Ljiburna Aljijua", kazala je Deljiu-Kodra.

Član Predsedništva DPK Perparim Gruda rekao je da je u Izveštaju američkog Stejt departmenta tačno opisano opšte slabljenje nivoa vladavine prava, a posebno vladine intervencije u pravosudnom sistemu.

"Nekoliko puta se u ovom izveštaju nalazi rečenica 'političko mešanje u pravdu'. Ovo jasno pokazuje kontinuirane napore ove vlade da zaštiti svoje korumpirane ljude mešanjem u pravosudni sistem", kazao je Gruda i dodao da u međuvremenu ništa nije urađeno na sprovođenju obećanih reformi u pravosudnom sistemu.

U izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima navodi se da tokom prošle godine nije bilo značajnijih promena u stanju po tom pitanju na Kosovu, a kao ozbiljniji problemi izdvajaju se nezavisnost pravosuđa, ograničenje slobode izražavanja i medija, nasilje ili pretnje nasiljem protiv medijskih radnika, korupcija u vladi, rodno zasnovano nasilje i krivična dela koja obuhvataju nasilje ili pretnje nasiljem usmerene na etničke manjine ili druge marginalizovane zajednice.

"Vlada je preduzela kredibilne, ali nedosledne korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike koji su možda počinili kršenje ljudskih prava", navodi se u Izveštaju i dodaje da je sprovođenje pravde bilo sporo, kao i da su nedostajala sredstva da se osigura odgovornost pravosudnih zvaničnika.

Ukazuje se da je civilno društvo često kritikovalo vladu zbog javnog mešanja u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih institucija, posebno u vezi sa istragama o korupciji vladinih zvaničnika.

Udruženje novinara na Kosovu izvestilo je da je nekoliko puta bilo meta kampanja digitalnog klevetanja kada je branilo novinare i medije i zabeležio 30 napada na novinare koji su izveštavali o političkim napetostima na severu u maju i junu.

Kada je reč o odnosima Srbije i Kosova kroz prizmu medija, u Izveštaju se navodi da je mnogo visoke politike, a da su svakodnevni problemi u drugom planu.

Kada je u pitanju korupcija, u izveštaju Stejt departmenta se ističe da su nedostatak delotvornog sudskog nadzora i opšta slabost u vladavini prava doprineli problemu.