Izveštaj Vlade: Kurti i ministri ne mogu da posete sever Kosova

Aljbin Kurti i Donika Gervala
Izvor: Ekonomia Online

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, u ime Aljbina Kurtija, predao je predsedniku Skupštine Kosova Gljauku Konjufci izveštaj o sprovođenju sporazuma proizašlih iz dijaloga sa Srbijom u kome se navodi zabrinutost zbog nemogućnosti zvaničnika kosovske vlade da posete sever Kosova, prenosi Reporteri.

U izveštaju se navodi da je način funkcionisanja četiri severne kosovske opštine problematičan i da, uprkos nekim pozitivnim promenama, službenici kosovske vlade još uvek ne smeju da posetite ovaj deo Kosova.

"Srbija nastavlja da podržava svoje paralelne strukture na Kosovu, uključujući ilegalne opštinske strukture na severu i u nekim drugim delovima Kosova. Treba napomenuti da službenici kosovske vlade još uvek nisu u mogućnosti da idu u zvanične posete severnim opštinama. Ove opštine izdaju dokumente prema kosovskim zakonima kada su u pitanju kosovske institucije, dok se u odnosu na institucije Srbije koriste logotipom i pečatima Srbije“, kaže se u prezentaciji trenutne situacije.

Kao najveći izazov u izveštaju se predstavlja nastavak prisustva paralelnih administrativnih struktura na severu Kosova, rad novih opština bez službenog logotipa i činjenica da te opšine ne mogu da dobiju sredstva za sprovođenje različitih razvojnih i infrastrukturnih projekata.

Rado
11. Jun 2021.
Bravo Kurti samo napred prvo sever a kasnije i celo Kosovo pod kontrolom Srbije ekonomski i vojno.
Marko
11. Jun 2021.
Hvala Kurti,znači nam tvoja podrška!