Jakaj: Učešćem na izborima u Severnoj Makedoniji, Kurti podelio Albance

Naim Jakaj
Izvor: Ekonomija online

Naim Jakaj iz Kosovskog instituta za pravosuđe ocenio je da se premijer Aljbin Kurti umešao u izbore u Severnoj Makedoniji i da je time podelio Albance u toj zemlji.

Jakaj za ABC njuz rekao i da je Kurtijevo učešće na izborima u Albaniji, na kojima je dobio mali broj glasova, bilo nepotrebno.

“Poslednje tri-četiri godine, kada je Samoopredeljenje došlo na vlast, Kurti je učestvovao na izborima u Albaniji na kojima je dobio mali broj glasova. Smatrali smo da je to nepotrebno i da narušava demokratske vrednosti druge države. Na nekim skupovima koji su održani u Severnoj Makedoniji bili su i Kurti i pojedini ministri. Postoji zainteresovanost za ishod izbora u Makedoniji, ali ne i sastanka dvojice premijera", primetio je Jakaj.

Govoreći o referendumu na severu, on je naveo da ta proces predstavlja diplomatski neuspeh vlade, jer gradonačelnici i dalje imaju legalitet, ali ne i legitimitet.

To bi, kaže, trebalo da zabrine i njih same.

"Neuspeh glasanja na severu se vraća na stanje od pre godinu dana. Vlada u poslednje tri godine situaciju na severu vidi kroz bezbednost, a ne kroz politiku ili dijalog koji je trebalo da vodi sa Srbima. Imali smo diplomatski neuspeh. Četvorici gradonačelnika treba vratiti legitimitet", rekao je Jakaj.