Ljama: Neprihvatljivo da Kurti učestvuje na makedonskim izborima

Aljma Ljama
Izvor: Ekonomia Online

Politička analitičarka Aljma Ljama izjavila je da će kosovski premijer Aljbin Kurti svojim zahtevom za učešće na izborima Severne Makedonije naneti štetu odnosima sa tom zemljom, dok je njen kolega iz Skoplja Arben Ratkočeri izrazio sumnju da će međunarodni faktor gledati pozitivno na takav potez, prenosi RTV21.

Ljama ističe da je u pitanju „neprihvatljiva akcija“ kosovskog premijera.

„Ozbiljno narušavanje dobrosusedstva, mešanje u unutrašnje stvari koje se sa političke tačke gledišta smatra ozbiljnim od strane vlade Kurtija, od strane Samoopredeljenja. Ovo se ne dešava ni u jednoj zemlji u svetu, to je problematično,  naneće štetu odnosima sa Severnom Makedonijom“, rekla je Ljama.

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj Ljuljzim Peci ističe da ovo nije prvi ovakav potez kosovskog premijera.

„Kurtijev svet, jer nije prvi put da to radi. On je to uradio u Albaniji i Preševu“, rekao je Peci.

Politički analitičar iz Skoplja Arben Ratkočeri mišljenja je da ukoliko Kosovo ne može da ponudi pomoć Severnoj Makedoniji, najbolje je ćutati.

„Ako Kosovo ne može da pomogne Makedoniji u procesima kroz koje trenutno prolazi, najbolje je ćutati, svaka akcija zvanične Prištine u Skoplju ima neviđen uticaj na makedonsko društvo“, rekao je Ratkočeri.

Istakao je da ne veruje da se na intervenciju Kosova gleda pozitivno.

„Za krizu kroz koju prolazi Severna Makedonija, zbog velikih sukoba koje ima sa svojim susedima, Bugarskom i Grčkom, ne verujem da intervenciju Kosova međunarodni faktor vidi blagonaklono“, rekao je Ratkočeri.

On napominje da Samoopredeljenje već mesecima pokušava da osnuje svoju filijalu u Severnoj Makedoniji.