Jakšić: Inicijativa Rame o međunarodnoj konferenciji preuranjena

Boško Jakšić
Izvor: Kosovo Online

Novinar Bosko Jakšić ocenio je za Kosovo onlajn da je inicijativa premijera Albanije Edija Rame za održavanje međunarodne konferencije zbog situacije na Kosovu došla prerano. 

"Inicijativa albanskog premijera nesumnjivo je plemenita, ali je prerana. Međunarodne konferencije se obično održavaju kada se problemi usaglase i kada se na takvim skupovima samo ceremonijalno rešavaju", kaže Jakšić. 

Dodaje da je kosovski problem daleko od rešenja. 

"Daleko je od bilo kakve međunarodne konferencije. Veliki put treba dotle proći, veliki je izazov pre svega pred Evropskom unijom i SAD koje su napravile brisleski i ohridski plan, ali vidimo da oni apsolutno ne funkcionišu", navodi. 

Objašnjava da će biti potrebno još mnogo vremena i pritisaka da bi se do nekog rešenja došlo. 

"Biće potrebno verovatno još mnogo pritisaka i na Beograd i na Prištinu da bi se ova stvar pokrenula sa mrtve tačke, a plašim se da 'status quo' mnogima odgovara", zaključuje Jakšić.

Posle sukoba u Banjskoj, albanski premijer Edi Rama izjavio je da format dijaloga treba podići na "konferencijski nivo", a predstavljanje EU i evroatlantske zajednice na najviši nivo, sa Francuskom i Nemačkom na nivou predsednika i kancelara.

"Sadašnji format gde se sastaju dva čoveka nema više šta da ponudi", smatra Rama.