Janjić: Nije posao Borelja da insistira na osnivanju ZSO

Dušan Janjić
Izvor: N1 Info

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose insistiranje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom vidi kao mešavinu nečega što ne pripada šefu evropske diplomatije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Nije njegov posao da ocenjuje da li je zahtev Beograda ispravan. On svakako ne zna da radna grupa koja treba da izradi statut (ZSO), a koju čine predstavnici četiri opštine sa srpskom većinom, nikada taj statut nije dostavila EU. Ovo je dobar razlog za kosovsku stranu. Dakle, on (Borelj) je nekompetentan po tom pitanju, i u redu, jer ne mora da zna sve", rekao je Janjić

Naveo je da je problem u tome što onaj ko vodi dijalog, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ne "prosvetljuje“ svoje rukovodstvo.

"Njihov problem je što nemaju prave uvide, a nisu ni zainteresovani za razvoj dijaloga", kaže Janjić.

Janjić je za Radio Slobodna Evropa rekao da je u dijalogu Kosova i Srbije u Briselu uloga EU podržavajuća i olakšavajuća, ali nikako nametnuta ili arbitražna.

Prema njegovim rečima, od 2014. godine, kada prvi posrednik EU u ovom dijalogu Robert Kuper više nije imao tu ulogu, EU je ugasila i Kancelariju za sprovođenje sporazuma.

On je naveo da nema izveštaja, koji su se dešavali svakih šest meseci, gde bi se mogle videti činjenice i argumenti u vezi sa napredovanjem ili poteškoćama procesa.