Ljatifi: Evropska unija traži ZSO, ali ništa ne nudi Kosovu zauzvrat

Bljerim Ljatifi
Izvor: Gazeta Ekspres

Profesor filozofije i analitičar Bljerim Ljatifi izjavio je da EU traži Zajednicu srpskih opština, ali da ništa ne nudi Kosovu zauzvrat.

Istakao je da Srbija ne propušta ni dan, a da ne pomene da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

„Ovo nije dijalog. Niti su pregovori. To je diplomatija sile. Evropska unija, ostavljena u rukama bezvrednih briselskih birokrata, traži Zajednicu, ali Kosovu ne nudi ništa zauzvrat. Čak ni davno obećana vizna liberalizacija, uprkos činjenici da Kosovo danas stoji bolje u vladavini prava od svih zemalja u regionu. Dakle, Evropska unija se ponaša isto kao i Srbija, jezikom diplomatije koji usmerava pritisak na slabiju stranu“, naveo je Ljatifi u objavi na Fejsbuku.

Naglasio je da EU traži od Kosova da sprovede potpisane sporazume i postavio pitanje - zašto Brisel ne sprovode viznu liberalizaciju.

„Kažu nam da imamo obavezu da implementiramo potpisane sporazume. A vi briselske birokrate, zašto ne sprovodite obavezu vizne liberalizacije? Zašto dvostruki standardi?“, naveo je Ljatifi u objavi.

Prema njegovim rečima dijalog je postao platforma koja služi Srbiji na putu evropskih integracija, dok Kosovu u tom pogledu ništa nije garantovano.