Jarinje blokirano više od 30 sati, mirno, ali napeto

Jarinje - protest
Izvor: Kosovo Online

Dan na Jarinju i Brnjaku protiče mirno, ali je, kako sa lica mesta javlja reporter Kosovo onlajn, tenzija između građana koji su blokirali prelaz i jedinica Rosu koje se nalaze okolo i dalje prisutna.

Pripadnici Rosu se u dežurstvu smenjuju na nekoliko sati nezadovoljni, a Srbi sa severa Kosova su nezadovoljni, jer ni nakon više 30 sati od početka protesta niko iz Pristine nije odgovorio na njihove pozive da se pripadnici Rose povuku sa prelaza i da se odluka o reciprocitetu stavi van snage.

Građani kreću u manjim grupama i u komunikaciji pokušavaju da saznaju zna li ko kada će se sve završiti. Kako kažu, želja im je da sve prođe mirno.

Obližnja prodavnica jedino je mesto gde mogu da se snabdeju potrepštinama.

Albanski novinari su svoju opremu smestili uz pripadnike jedinice Rosu, ali i oni dolaze u tu istu prodavnicu, jer je to jedino mesto gde se mogu naći voda, kafa ili kakvo drugo osveženje. Kako kažu, tu kupuju cigarete i za pripadnike Rosu.

Prisutni građani u kontaktu sa njima pokušavaju da saznaju da li postoje najave iz Prištine u kom pravcu će se dalja situacija odvijati.