Jašaraj: Generalni štrajk ako se ne ispune naši zahtevi i ako nas Kurti ne primi

Rahman Jašaraj i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašaraj najavio je mogućnost generalnog štrajka ako Vlada Kosova ne ispuni zahteve sindikata o dodatku od 100 evra i Zakonu o platama i ako ih ne primi premijer Aljbinom Kurtijem, prenosi Reporteri.

Jašaraj je rekao da su nastavnici nezadovoljni zbog poskupljenja proizvoda, a da Kurti, kao i ministar finansija i transfera Hekuran Murati nisu spremni da se sastanu sa sindikatima. Dodao je da će 8. aprila biti održan samo "ograničeni protest", a ako ne bude sastanaka sa premijerom stupiće u generalni štrajk. 

Naveo je da je tražio sastanke sa Kurtijem, kao i sa ministrom Muratijem, ali da od stupanja na dužnost nikada nisu odgovorili.

"Uvek tražimo sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali od Kurtija nikada nismo dobili pozitivan odgovor, premijer nije odgovorio na naš poziv ili pismo. Premijer mi je rekao da se ne ljutimo jer znamo da ima mnogo drugih poslova. Međutim, najgore je što nas ministar finansija i transfera nije ni jednom sreo, što je bio dužan, a nikada nije ni odgovorio na pismo našeg sindikata", rekao je Jašaraj.

On kaže da je u subotu, kada je održan Kongres tog sindikata, pozvana i ministarka prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci, koja je upozorena na štrajkove i proteste sindikata.

"U subotu smo imali sastanke sa ministarkom Nagavci i obavestili je da ćemo, ukoliko naši zahtevi ne budu uvaženi, biti prinuđeni na sindikalne akcije. U subotu sam pomenuo štrajk i protest kao alarm za Vladu. Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, Kongres sindikata biće prinuđen da sarađuje sa drugim sindikatima radi sindikalne akcije i protesta", naveo je Jašaraj koji je u subotu po treći put ponovo izabran za predsednika Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Kada je reč o povlačenju sredstava iz Kosovskog penzijskog fonda od 30 odsto, Jašaraj ocenjuje da je takvo povlačenje opasno, jer prema njemu stari ljudi žive od novca iz Penzijskog fonda.