Jeremić: Izjave zapadnih diplomata na Kosovu podrška Kurtijevim akcijama

Zoran Jeremić
Izvor: Kosovo Online

Legalizuje se jedan nov način komunikacije u međunarodnim odnosima, u kome sila, "i jedino ona" odlučuje o tome šta je pravo, kaže za Kosovo onlajn bivši ambasador SRJ u Nemačkoj Zoran Jeremić, komentarišući reakcije američkog i nemačkog ambasadora na Kosovu povodom hapšenja pripadnika Kosovske policije. On ističe da je izostanak reakcija kada se hapse Srbi sa Kosova "druga strana iste medalje".

O tome koliko su izjave Hovenijera i Rodea u skladu sa diplomatskim pravilima, Jeremić navodi da je diplomatija u ovim segmentima vrlo rastegljiva i da se obično prilagođava uslovima i onome ko se time koristi.

"Očigledno ovi ambasadori smatraju da im je sve dozvoljeno i da mogu da rade sve što smatraju da im je potrebno. To je logika velikih sila. On jednostavno ocenjuje na politički način odluke koje bi trebalo da idu normalnim, sudskim i uobičajenim putevima i krajnje je neuobičajeno da se takve odluke komentarišu na takav način, od tih ličnosti i sa formulacijama koje već unapred okrivljuju - u ovom slučaju jednu stranu. To nije uobičajeno, ali, znate, nije uobičajeno ni da vas neko bombarduje i oduzme deo teritorije, pa to prođe. Ovo legalizuje jedan novi način komunikacije u međunarodnim odnosima, u kojima sila, i jedino ona odlučuje o tome šta je pravo, a šta nije", poručuje naš sagovornik. 

Izostanak reakcija kada se hapse Srbi sa Kosova zapravo je - politička poruka. 

"Ta hapšenja Srba na Kosovu ne dešavaju se zato što to hoće Kurti, niti zato što je to nekakva politička ili sudska procedura. To je jednostavno deo političke akcije za koju Kurti ima podršku određenih krugova i onda mu ovakve izjave samo pomažu da nastavi u tome. Cilj je ustvari dalja destabilizacija situacije na Kosovu uprkos deklarativnim izjašnjavanjima da je namera ovih koji ga podržavaju suprotna", navodi Jeremić. 

Objašnjava da je cilj poruka zapadnih ambasadora da svemu daju politički koncept i da svi dalji pravni postupci koji bi se eventualno poveli budu zasenjeni njihovim odlukama. 

"To je jednostavno deo daleko šireg koncepta politike nasilja velikih. Mi kao svet i civilizacija ulazimo u period nasilja. Toga verovatno nismo svesni i ovo su samo rani signali budućih događaja, kao što je recimo bombardovanje Srbije bilo signal za veliku opasnost koja se nadvija nad svetom, koja je dalje sledila događajima kojima svedočimo - Ukrajini, Palestini i svemu ovome, sa još nesagledivim posledicama. Tako je i ovo samo najava jednog novog elementa nasilja: političkog, pravnog, moralnog", ocenjuje. 

O uticaju koji ovakvi postupci zapadnih diplomata mogu da imaju na dijalog Beograda i Prištine, Jeremić odgovara da dijalog odavno ne postoji. 

"Vode se razgovori, postoji nekakva komunikacija, ali to nije dijalog, to nije traženje kompromisa. To je pokušaj da se sprovede politika koja je ranije zacrtana i da se realizuje ono što su te sile tada i namerile, a to znači da što više smanje uticaj Srbije na Kosovo i da što više ističu državnost takozvanog Kosova", poručuje Jeremić.