Jesenje zasedanje parlamenta počinje sutra: Vlast najavljuje efikasnost, opozicija opstrukcije

Skupština Kosova
Izvor: Klan Kosova

Skupština Kosova će sutra, posle letnjeg odmora, početi redovno jesenje zasedanje. Poslanici vladajuće većine najavljuju veću efikasnost u radu, dok opozcija upozorava da parlament neće raditi normalno dok se ne raspišu vanredni izbori, prenosi Koha.

Vladajuća partija, Pokret Samoopredeljenje, najavljuje veće angažovanje vladajuće većine u usvajanju nacrta zakona i efikasnije sednice.

Na drugoj strani, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova naglašavaju da neće učestvovati ni u jednom glasanju u Skupštini, ni kada na dnevnom redu budu međunarodni sporazumi. 

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Adnan Rustemi rekao je da će poslanici tokom jesenjeg zasedanja u potpunosti ispuniti zakonodavnu agendu koju je predložila vlada.

"Fokus većine je na sprovođenju zakonodavnog plana koji je predložila vlada. Da se ​​prioritetno i efikasno tretiraju svi nacrti zakona koji su već u proceduri i koji su prošli prvo čitanje u Skupštini, tokom prolećnog zasedanja i koji moraju da budu tretirani od strane radnih grupa i komisija pre konačnog usvajanja. Potrebni su i ostali nacrti zakona za koje se očekuje da će ih na jesen razmatrati Vlada. Fokus Skupštine treba da bude na tome da efikasno ispuni zakonodavni plan", rekao je on.

Međutim, šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri rekao je da će preduzeti sredstva i demokratske akcije koje imaju na raspolaganju u Skupštini, kako bi onemogućili parlamentarnu većinu u radu, a samim tim i Vladu Kosova.

"Upotrebićemo sva demokratska sredstva koja imamo na raspolaganju u parlamentu i van njega da dovedemo Kosovo do novih izbora i da dobijemo vladu koja će zemlju izvući iz krize. Kosovo je danas izolovana država. Kosovo je danas država koja ima sankcije SAD i EU. Kosovo je već ušlo u vrtlog unutrašnjih zloupotreba", rekao je on. 

Šef poslaničke grupe Alijase za budućnost Kosova Besnik Tahiri takođe je oštar prema vladajućoj stranci i kaže da je Pokret Samoopredeljenje degradirao parlamentarni život. On dodaje da vlast nije ostavila prostora da opozicija bude konstruktivna u Skupštini.

"Kao poslanička grupa, imali smo otvorenu diskusiju sa Samoopredeljenjem. Ta rasprava nije bila samo u Skupštini nego i u odborima. Ne vidim prostor za podršku ovoj vlasti u bilo kom trenutku i na bilo kom polju. Oni su u najvećoj mogućoj meri degradirali ne samo parlamentarni život već i upravljanje. Jedino rešenje je konfrontacija sa vlašću", smatra Tahiri.

Međutim, predstavnik vladajuće većine Adnan Rustemi ovaj pristup smatra pogrešnim. Prema njegovim rečima, ponašanje opozicije u Skupštini je neracionalno.

"Bili smo zainteresovani i spremni za dijalog, diskusiju i saradnju u interesu građana Kosova. Ali ponašanje opozicije prema mom uverenju je potpuno iracionalno. Nije im ni jasno šta žele. Jasno im je samo jedno, a to je očaj koji izaziva nedostatak podrške građana, o čemu svedoče određene ankete", naglasio je Rustemi.

Istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Naim Jakaj, ukazao je koja pitanja treba da budu prioritetna za Skupštinu tokom jesenjeg zasedanja.

"Mora da se obezbedi napredak tokom plenarnih sednica, to treba da bude prioritet predsednika Skupštine. Takođe imamo neparlamentarni jezik tokom ovog saziva koji se koristio više nego u prethodnim sazivima. Imamo i nepoštovanje skupštinskog poslovnika. Na primer, Skupština dve godine radi bez programa rada", naveo je on.

Jakaj ističe da Skupština treba da ima kao prioritet i povećanje transparentnosti glasanja članova parlamenta.

"Nemamo informaciju o tome kako određeni poslanik glasa, jer ne postoji elektronsko glasanje", rekao je on. 

Poslanici Skupštine Kosova otišli ​​su na odmor od 28. jula. Na osnovu skupštinskih propisa, oni moraju da se vrate u klupe drugog ponedeljka u septembru, koji pada 11. septembra.

Opozicija je prošle nedelje prikupila 40 potpisa, na osnovu kojih je sazvana vanredna sednica na kojoj bi se raspravljalo o pitanju obezbeđenja školskih udžbenika, ali je ona propala zbog nedostatka većine u sali.

Skupštinu Kosova tokom prolećnog zasedanja karakterisala je ekstremna polarizacija između opozicionih partija i parlamentarne većine, koja je eskalirala fizičkim sukobom poslanika DPK i ministara Kurtijevog kabineta na sednici 13. jula.