Savet za ljudska prava: Skupština Kosova postala mesto za odmor uz velike beneficije za nerad

Skupština Kosova
Izvor: Klan Kosova

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da su prošle tri nedelje od kako Skupština Kosova nije održala nijednu sednicu i da pored toga poslanici i dalje imaju značajne beneficije, dok se većina građana suočava sa velikim egzistencijalnim problemima, kao i da je broj onih koji spas traže odlaskom iz zemlje dostigao alarmantan nivo, prenosi Gazeta blic.

U saopštenju Saveta navodi se da su u normalnim zemljama beneficije uslovljene uspešnošću u radu dok se u Skupštini Kosovu one dobijaju za kršenje morala.

„Beneficije uživaju i potpredsednici, poslanici i drugi čiji je rad povezan sa Skupštinom Kosova. Povećanje beneficija u normalnim zemljama uglavnom je uslovljeno povećanjem rada i odgovornosti kao i učinka koji se smatra uspešnim. Međutim, u slučaju Skupštine Kosova, ovo povećanje usledilo je za kršenje minimalnih standarda morala. Ono što se dešava u parlamentu u potpunoj suprotnosti je sa radom, tamo je na delu neodgovornost, moralna i materijalna zloupotreba, počevši od strane predsednika Skupštine, koji vodi ovu instituciju“, navodi se u saopštenju.

Dalje, ukazuje se da dok u Skupštini Kosova dobijaju značajne beneficije za nerad, marginalizovane kategorije, kao što su penzioneri i korisnici socijalne pomoći, dobijaju simboličnu naknadu iako upravo oni čine većinu birača.

"Sadašnji poslanici Skupštine Kosova, koji umesto da zastupaju volju birača, zloupotrebljavaju poverenje koje im je dato. Začudo, niko se u Skupštini Kosova nije suprotstavio ovim nezasluženim beneficijama i zahtevao veću podršku marginalizovanim kategorijama", navode iz Saveta.

Dodaju i da ne veruju da "da u regionu postoji lenja skupština koja ima veće koristi od Skupštine Kosova".