Jevtić, Bratu i Arduč o važnosti podrške procesu povratka i reintegracije

Jevtić, Brati i Arduč
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, šefovi misija OEBS-a i UNHCR-a na Kosovu Jan Bratu i Erol Arduč održali su danas virtuelni sastanak u toku kojeg se razgovaralo o pitanjima od značaja za zajednice na Kosovu.

Na tom sastanku se takođe razgovaralo o borbi protiv pandemije koronavirusa, pružanju neophodne pomoći interno raseljenim licima i povratnicima, kao i pronalaženju trajnih rešenja za raseljena lica kroz nastavak regionalnog "Skopskog procesa", navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak, UNHCR-a i OEBS-a.

Jevtić je informisao svoje sagovornike o trenutnim aktivnostima Ministarstva za zajednice i povratak koje imaju za cilj da trajno reše stambeno pitanje za 80 raseljenih i ugroženih porodica smeštenih u Kolektivnom centru za interno raseljena lica u opštini Štrpce i plaćanja mesečne kirije/komunalija za 51 najugroženiju povratničku porodicu (sa ukupno 226 članova, pripadnika Roma, Aškalija i Egipćana) iz Crne Gore i Severne Makedonije, koje su privremeno utočište pronašle u sedam kosovskih opština.

Učesnici su takođe razgovarali o važnosti podrške procesu povratka i reintegracije i izrazili zahvalnost za trenutnu i kontinuiranu podršku EU u tom pogledu.

Takođe, OEBS i UNHCR će podržati napore ovog ministarstva u održavanju regionalne međuinstitucionalne virtuelne konferencije o trajnim rešenjima za raseljena lica u okviru "Skopskog procesa", koja bi u ovom trenutku mogla poslužiti i kao platforma za olakšavanje dijaloga koji se trenutno odvija u Briselu, navodi se u saopštenju.