Jevtić i Bratu: Potrebno zajedničko delovanje svih institucija u zaštiti života i imovine povratnika

Bratu - Jevtić
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ambasador OEBS-a na Кosovu Jan Bratu razgovarali su danas o poslednjim incidentima u kojima su Srbi povratnici bili na meti napadača, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Zajednički zaključak sagovornika je da je neophodno veće angažovanje svih institucija na Кosovu u rešavanju bezbednosnih incidenata koji su zadnjih meseci pogodili srpsku zajednicu i povratničke sredine.

„Misija OEBS-a na Кosovu sa žaljenjem gleda na sve što se događa i zabrinuta je zbog učestalih napada na Srbe i njihovu imovinu na Кosovu. Ambasador Bratu je istakao da je misija OEBS-a povećala svoje prisustvo u mestima gde su se dešavali bezbednosni incidenti u kojima su meta bili Srbi povratnici i da su već preduzete aktivnosti na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou u cilju institucionalnog rešavanja ovakvih problema“, navodi se u saopštenju.  

Jevtić se zahvalio ambasadoru i misiji OEBS-a na Кosovu što adekvatno reaguju i osuđuju sve incidente koji pogađaju nevećinske zajednice i njihovu imovinu.

”Imamo primere da kada predstavnici međunarodnih organizacija više govore o problemima nevećisnkih zajednica na Кosovu i kada postoji veće angažovanje, dolazi do pozitivnih promena. Upravo zbog toga je neophodno da se svi aktivnije uključimo u zaštiti prava zajednica i sprovođenju zakona”, rekao je Jevtić, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na današnjem satanku zaključeno „da sve zajednice, uključujući i nevećinske zajednice, treba da imaju jednaka prava i uživaju jednaku zaštitu na Кosovu, kao i to da je potrebna veća posvećenost i angažman pojedinaca i institucija“.

Naglašava se da je dogovoreno da se pokrene više inicijatva i konretnog zajedničkog delovanja svih insitucija u cilju zaštite imovine i života povratnika.